Cégvilág

Ötmilliárd a turizmus marketingjére, védjegy a falusi vendéglátásban

Ötmilliárd forintot marketingre, több mint hatmilliárd forintot pedig Forma–1-re fordítottak a tavalyi Turisztikai Célelőirányzatból. Mintegy 200 millió forint jutott még két repülőtérre, s 100 millió a Túraautó Világbajnokságra. Védjegyet vezetnek be a falusi turizmusban.

Tavaly 5,07 milliárd forintot fordítottak a marketing célokra a Turisztikai Célelőirányzat (TC) végül 12,264 milliárd forintra nőtt keretéből – közölte a parlament honlapján a nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlónét az MSZP-s Garai István Levente kérdezte arról, hogy mire fordították az eredetileg még 11 milliárd forintra terveztet TC-s keretet a központi költségvetésből?

A tárcavezető közölte, az ötmilliárdba még beletartozott a „szúnyoggyérítésre” szánt összeg is. Az ötmilliárdból a Magyar Turizmus Zrt. (MT) 2012-ben 1584 marketingakciót szervezett. Belföldön 15, külföldön 91 turisztikai kiállításon mutattak be Magyarországról szóló ajánlatokat. Tanulmányutakon 2539 külföldi média- és turisztikai szakembert láttak vendégül. Némethné szerint a külföldi újságírók és forgatócsoportoknak szervezett tanulmányutak nyomán megjelent cikkek és tudósítások hírértéke 2012-ben meghaladta az egymilliárd forintot.

A nemzeti turisztikai marketingszervezet belföldi sajtóban megjelent nem fizetett hírei, közleményei és az MT munkatársai által adott interjúk összesen több mint 1,55 milliárd forintnyi hírértéket generáltak a társaságnak 2012-ben a tárcavezető szerint. Tavaly összesen több mint 4,4 millió promóciós eszközt terjesztettek.

A Konferencia Nagyköveti Program keretében 16 magyar pályázat részesült a pozitív elbírálásban, 5 nemzetközi konferenciát már biztosan Magyarországon rendeznek meg. Ezek várhatóan mintegy 9500 vendégéjszakát hozhatnak. A Sportnagyköveti Programban 10 magyar pályázatot bíráltak el kedvezően, ebből 6 nemzetközi sportrendezvényt biztosan nálunk rendeznek már meg. Ettől Némethné 61 ezer vendégéjszakát vár majd.

A marketing célokra kifizetett 5 milliárd forint a második legnagyobb tétel volt a TC-ben. a legtöbbet ugyanis, ahogy már korábban megírtuk, a Formula-1 Magyar Nagydíjra adták, összesen 6,446 milliárdot. Az MT tavaly számos akciót szervezett külképviseletein keresztül a verseny népszerűsítésére. Némethné szerint a marketingakcióknak köszönhetően tavaly 35 százalékkal több jegyet értékesítettek a külföldieknek, mint az azt megelőző évben.

Jelentős tétel volt még a sármelléki repülőtér újranyitásának támogatására odaítélt 150 millió forint. Az indoklás szerint a térség központi területén elhelyezkedő repülőtérnek turisztikai szempontból kiemelkedő jelentősége van. A repülőtér 2012. évi utasforgalmának döntő részét a Németországból érkező járatok adták. A heti két moszkvai charterjáratnak és a Rigából májustól indított menetrend szerinti gépeknek köszönhetően a tavalyi 15 ezres kereskedelmi utasszám idénre 22-23 ezerre emelkedhet.

A debreceni reptér 2012. évi üzemeltetésének támogatására 49,265 millió forintot ítéltek meg. 2011-ben az utaslétszám nagysága 30 ezer volt, tavaly 50 ezer. Tavaly óta folyamatos menetrend szerinti forgalmat is lebonyolítanak. A Wizz Air London-Luton és Debrecen között közlekedő járata általában 80-90 százalékos kihasználtsággal üzemelve mintegy 26 ezer utast szállított. A charterek a 2011. évi 13 ezer utast követően tavaly 18 ezer főt szállítottak. A 2012-es fejlesztések során a téli üzemre jégtelenítőket és hókotrókat vettek, megújult a repülőgépek kiszolgálásához használt eszközpark is. A repülőtéren új poggyászröntgen és új számítógépek működnek, a parkolóban kamerarendszert szereltek fel.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) kulturális turisztikai fesztiválok ideiglenes kollégiuma által a nemzetközi, országos turisztikai vonzerővel bíró kulturális, gasztronómiai rendezvények, fesztiválok támogatására kiírt pályázatának finanszírozására 100 millió forintot írtak jóvá a TC-ből. Végül az Emmi 80 pályázatot bírált el kedvezően, végül összesen 300 millió forintot osztottak szét.

Jelentős tétel volt még a 2012. évi Túraautó Világbajnokság (WTCC) megrendezésének támogatása 100 millió forinttal. Tavaly Mogyoródon 52 ezren mentek el a versenyre.

Támogatás Várbazár makettre
A tavalyi turisztika célelőirányzatból 4,445 millió forintot adtak a budai Várbazár makettje elkészítésének támogatására. A pénzt egy 1:200-as méretarányú, a Duna vonalától egészen a várfalakig terjedően a Várbazár együttesét magában foglaló, 180x100 centiméter méretű 3D modell elkészítéséhez, elkészítési, és hordozólapra szerelési költségeinek biztosításához kapta a Burken Gazdasági-, és Műszaki Vezetői Tanácsadó Kft. egy vállalkozói szerződés keretében.

Védjegyrendszer lesz a falusi turizmusban
Az állami tulajdonú nemzeti tanúsító védjegyek szakmai szervezeteken keresztül történő bevezetésének támogatására 2012-ben 9 millió forint adtak a Turisztikai Célelőirányzatból. A falusi szálláshelyek védjegyrendszerét a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége, a kempingekét a Kempingek Szakmai Szövetsége, a fizetővendéglátókét a Magánszállásadók Országos Szövetsége koordinálja. Az érintett szakmai szervezetek az állami tulajdonú nemzeti tanúsító védjegyek népszerűsítésének előkészítésével és bevezetésével kapcsolatban felmerült részfeladatok ellátásának finanszírozásáért szervezetenként 3 millió, összesen 9 millió forintnyi támogatásban részesültek. Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter szerint a szövetségek a kisösszegű támogatást a támogatási szerződésben előírt célokra, tevékenységekre használták fel a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztályával együttműködésben, annak folyamatos tájékoztatása mellett.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek