Cégvilág

Ötmilliárd a turizmus marketingjére, védjegy a falusi vendéglátásban

Ötmilliárd forintot marketingre, több mint hatmilliárd forintot pedig Forma–1-re fordítottak a tavalyi Turisztikai Célelőirányzatból. Mintegy 200 millió forint jutott még két repülőtérre, s 100 millió a Túraautó Világbajnokságra. Védjegyet vezetnek be a falusi turizmusban.

Tavaly 5,07 milliárd forintot fordítottak a marketing célokra a Turisztikai Célelőirányzat (TC) végül 12,264 milliárd forintra nőtt keretéből – közölte a parlament honlapján a nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlónét az MSZP-s Garai István Levente kérdezte arról, hogy mire fordították az eredetileg még 11 milliárd forintra terveztet TC-s keretet a központi költségvetésből?

A tárcavezető közölte, az ötmilliárdba még beletartozott a „szúnyoggyérítésre” szánt összeg is. Az ötmilliárdból a Magyar Turizmus Zrt. (MT) 2012-ben 1584 marketingakciót szervezett. Belföldön 15, külföldön 91 turisztikai kiállításon mutattak be Magyarországról szóló ajánlatokat. Tanulmányutakon 2539 külföldi média- és turisztikai szakembert láttak vendégül. Némethné szerint a külföldi újságírók és forgatócsoportoknak szervezett tanulmányutak nyomán megjelent cikkek és tudósítások hírértéke 2012-ben meghaladta az egymilliárd forintot.

A nemzeti turisztikai marketingszervezet belföldi sajtóban megjelent nem fizetett hírei, közleményei és az MT munkatársai által adott interjúk összesen több mint 1,55 milliárd forintnyi hírértéket generáltak a társaságnak 2012-ben a tárcavezető szerint. Tavaly összesen több mint 4,4 millió promóciós eszközt terjesztettek.

A Konferencia Nagyköveti Program keretében 16 magyar pályázat részesült a pozitív elbírálásban, 5 nemzetközi konferenciát már biztosan Magyarországon rendeznek meg. Ezek várhatóan mintegy 9500 vendégéjszakát hozhatnak. A Sportnagyköveti Programban 10 magyar pályázatot bíráltak el kedvezően, ebből 6 nemzetközi sportrendezvényt biztosan nálunk rendeznek már meg. Ettől Némethné 61 ezer vendégéjszakát vár majd.

A marketing célokra kifizetett 5 milliárd forint a második legnagyobb tétel volt a TC-ben. a legtöbbet ugyanis, ahogy már korábban megírtuk, a Formula-1 Magyar Nagydíjra adták, összesen 6,446 milliárdot. Az MT tavaly számos akciót szervezett külképviseletein keresztül a verseny népszerűsítésére. Némethné szerint a marketingakcióknak köszönhetően tavaly 35 százalékkal több jegyet értékesítettek a külföldieknek, mint az azt megelőző évben.

Jelentős tétel volt még a sármelléki repülőtér újranyitásának támogatására odaítélt 150 millió forint. Az indoklás szerint a térség központi területén elhelyezkedő repülőtérnek turisztikai szempontból kiemelkedő jelentősége van. A repülőtér 2012. évi utasforgalmának döntő részét a Németországból érkező járatok adták. A heti két moszkvai charterjáratnak és a Rigából májustól indított menetrend szerinti gépeknek köszönhetően a tavalyi 15 ezres kereskedelmi utasszám idénre 22-23 ezerre emelkedhet.

A debreceni reptér 2012. évi üzemeltetésének támogatására 49,265 millió forintot ítéltek meg. 2011-ben az utaslétszám nagysága 30 ezer volt, tavaly 50 ezer. Tavaly óta folyamatos menetrend szerinti forgalmat is lebonyolítanak. A Wizz Air London-Luton és Debrecen között közlekedő járata általában 80-90 százalékos kihasználtsággal üzemelve mintegy 26 ezer utast szállított. A charterek a 2011. évi 13 ezer utast követően tavaly 18 ezer főt szállítottak. A 2012-es fejlesztések során a téli üzemre jégtelenítőket és hókotrókat vettek, megújult a repülőgépek kiszolgálásához használt eszközpark is. A repülőtéren új poggyászröntgen és új számítógépek működnek, a parkolóban kamerarendszert szereltek fel.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) kulturális turisztikai fesztiválok ideiglenes kollégiuma által a nemzetközi, országos turisztikai vonzerővel bíró kulturális, gasztronómiai rendezvények, fesztiválok támogatására kiírt pályázatának finanszírozására 100 millió forintot írtak jóvá a TC-ből. Végül az Emmi 80 pályázatot bírált el kedvezően, végül összesen 300 millió forintot osztottak szét.

Jelentős tétel volt még a 2012. évi Túraautó Világbajnokság (WTCC) megrendezésének támogatása 100 millió forinttal. Tavaly Mogyoródon 52 ezren mentek el a versenyre.

Támogatás Várbazár makettre
A tavalyi turisztika célelőirányzatból 4,445 millió forintot adtak a budai Várbazár makettje elkészítésének támogatására. A pénzt egy 1:200-as méretarányú, a Duna vonalától egészen a várfalakig terjedően a Várbazár együttesét magában foglaló, 180x100 centiméter méretű 3D modell elkészítéséhez, elkészítési, és hordozólapra szerelési költségeinek biztosításához kapta a Burken Gazdasági-, és Műszaki Vezetői Tanácsadó Kft. egy vállalkozói szerződés keretében.

Védjegyrendszer lesz a falusi turizmusban
Az állami tulajdonú nemzeti tanúsító védjegyek szakmai szervezeteken keresztül történő bevezetésének támogatására 2012-ben 9 millió forint adtak a Turisztikai Célelőirányzatból. A falusi szálláshelyek védjegyrendszerét a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége, a kempingekét a Kempingek Szakmai Szövetsége, a fizetővendéglátókét a Magánszállásadók Országos Szövetsége koordinálja. Az érintett szakmai szervezetek az állami tulajdonú nemzeti tanúsító védjegyek népszerűsítésének előkészítésével és bevezetésével kapcsolatban felmerült részfeladatok ellátásának finanszírozásáért szervezetenként 3 millió, összesen 9 millió forintnyi támogatásban részesültek. Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter szerint a szövetségek a kisösszegű támogatást a támogatási szerződésben előírt célokra, tevékenységekre használták fel a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztályával együttműködésben, annak folyamatos tájékoztatása mellett.

Nemzeti Kulturális Alap nemzetközi sportrendezvény turizmus németh lászlóné MSZP marketing repülőtér Forma-1 formula-1 jégtelenítő repülőgép Magyar Turizmus Zrt. Sármellék Garai István Levente tanulmányút Debrecen makett Wizz Air várbazár Konferencia Nagyköveti Program Sportnagyköveti Program NKA utaslétszám Turisztikai Célelőirányzat konferencia kiállítás nemzeti fejlesztési miniszter falusi turizmus marketingakció Magyra Nagydíj hókotró kamerarendszer
Kapcsolódó cikkek