Cégvilág

Lánctartozások: hamarosan újra pályázhatnak a szakértők

Újabb pályázatot írnak ki a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSzSz) szakértői állományának bővítésére szeptember végén – tudtuk meg Csermely Gábortól, a szervezet vezetőhelyettesétől. A TSzSz munkájában jelenleg 155 szakértő vesz részt, de ez a létszám a jogszabály szerint 200 fősre bővíthető, az új kiírásban mind a 45 helyre keresnek jelentkezőt.

Egyelőre csak néhány kérelmet nyújtottak be a Teljesítésigazolási Szakértői Szervhez, ezek egy részét már vizsgálják, de akadnak olyanok is, amelyeket hiánypótlásra visszaküldtek - számolt be az első hónap tapasztalatairól Csermely Gábor. Az építőipari vitás ügyek rendezésének felgyorsítására létrehozott, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) mellett működő szervezet kérelmeket augusztus 12. óta fogad be, amelyeket az MKIK-nál vagy a területi kamaráknál lehet benyújtani.

A TSzSz-hez forduló cégek helyzetét egyelőre nehezíti, hogy nincs pontosan meghatározva, milyen dokumentumokat kell csatolni a kérelmekhez. Mivel a kérelmek mindig mások, a beadandó anyagok listáját az adott ügy határozza meg. A szervezet működéséről szóló kormányrendeletben van egy minta arról, hogyan kell kinéznie a beadványnak, a szükséges dokumentumok listája azonban nem szerepel benne. Egy erre vonatkozó segédlet, javaslat hamarosan felkerül az MKIK weblapjára.

A Teljesítésigazolás Szakértői Szerv tényleges működésének első hónapja a szakértői gárda kiválasztásával, az alapinfrastruktúra megteremtésével telt, jelenleg a szervezetet működtető stáb kialakításán dolgoznak- közölte Csermely Gábor. Mivel egyelőre csak néhány ügy került a szervezet elé, korai lenne általánosítani, hogy milyen problémákkal fordulnak hozzájuk, az azonban elmondható, hogy egyre többen keresik meg őket, illetve a kérelmek száma is folyamatosan bővül - tette hozzá a TSzSz vezetőhelyettese.

tszsz lánctartozás
Kapcsolódó cikkek