Cégvilág

Mol: fenyegetés Hernádi Zsolt őrizetbe vételének elrendelése

A horvát igazságügyi szervek lépését fenyegetésként értékeli a Mol és a cég elnöke ellen a Mol-csoport jogi igazgatója.

Kara Pál az MTI-hez pénteken eljuttatott pénteki közleményében úgy fogalmazott: megdöbbenéssel értesült a sajtóból arról, hogy a zágrábi megyei bíróság Horvátországra vonatkozóan elrendelte Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató előzetes letartóztatását.

"Nincs tudomásom arról, hogy a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója bármely horvát szervtől vagy hivataltól megkeresést kapott volna az ügyben történő kihallgatásra" - írta a jogi igazgató.

Kara Pál teljességgel érthetetlennek nevezi a bíróság indoklását, miszerint Hernádi Zsolt többszöri kérésre sem működött együtt a horvát hatóságokkal, ezért fennállna a szökés veszélye. Véleménye szerint "az indokolás nem felel meg sem a horvát, sem az európai jogi normáknak, és józan ésszel fel nem fogható logikai következtéseket tartalmaz".

A jogi szakértő szerint az egyedüli, jogi értelemben is releváns ügyirat a kérdésben a magyar hatóságok nyomozást lezáró határozata. Emlékeztet, hogy a magyar ügyészség által lefolytatott magyarországi nyomozás során Hernádi Zsolt teljes mértékben együttműködött a magyar hatóságokkal és részletes tanúvallomást tett. A nyomozást a magyar ügyészség 2012 januárjában bűncselekmény hiányában lezárta, azzal, hogy sem a Molhoz, sem annak vezetőihez bűncselekmény nem köthető - írta. 

A Mol-csoport jogi igazgatója a közleményében visszautasítja a szerinte "merőben spekulációkra és erőltetett állításokra épülő vádakat, valamint a jogi eszközökkel való visszaélésen alapuló teljes eljárást". 

A zágrábi megyei bíróság pénteken vizsgálati fogságot rendelt el Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen. A bíróság honlapján közzétett közlemény szerint a szervezett bűnözés elleni fellépést irányító horvát ügyészség (USKOK) javaslatára rendelték el az őrizetbe vételt, szökés veszélye miatt. 

Hernádit azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen az horvát INA olajipari vállalat irányításában. Az ügyben az USKOK 2011-ben rendelt el nyomozást Ivo Sanader és Hernádi Zsolt ellen. 

A zágrábi megyei bíróság tavaly novemberben első fokon háborús nyerészkedésért, hivatali visszaélésért és vesztegetés bűntettének elkövetéséért - nem jogerősen - 10 év börtönre ítélte Ivo Sanader volt kormányfőt. Az egyik vádpont szerint Sanader a magyar Mol olajipari társaságtól 10 millió euró kenőpénzt kapott.

Hernádi Mol
Kapcsolódó cikkek