Cégvilág

Kapitulált az IBM: az Amazon építi meg a CIA titkos felhőjét

Hatszáz millió dolláros megbízásról mondott le az IBM és ezzel véget ért a Kék Óriás valamint az Amazon hosszan tartó háborúskodása a titkos felhő szolgáltatás megrendelése körül.

A vállalat visszavonulásával a hosszú jogi csatát követően az Amazon Web Servicesé lesz a titkosszolgálat számára készítendő titkos felhő adattároló elkészítésének joga.

„A kormányzat által a közelmúltban benyújtott iratok alapján, amelyek a szerződés megkötését sürgetik, az IBM úgy döntött, hogy visszavonja a pályázat kormányzati elbírálása ellen benyújtott panaszát” – mindössze ennyit közölt a konszern azzal kapcsolatban, hogy feladta a 600 millió dolláros CIA-szerződésért hónapok óta folytatott harcot.

Az Amazon számára óriási győzelem ez a döntés és egyúttal egy teljes piac átrendeződésének kezdetét is jelentheti. Hiszen – mint arra a Forbes felhívja a figyelmet – nem csak az amerikai IT piac legnagyobb hagyományokkal rendelkező vállalata szorult háttérbe, de az Amazon a felhő szektorban már saját piaccal rendelkező cégek (CloudStack, OpenStack) orra elől is elvehet egy óriási tortaszletet. A visszavonulásához vezető kormányzati döntést kifogásoló nyilatkozatában maga az IBM is leszögezi, hogy évtizedek óta dolgozott a szövetségi kormánynak és nyújtott „kritikus fontosságú” informatikai szolgáltatásokat Washingtonnak. Emellett – álltja az IBM – az ő ajánlatuk jóval takarékosabb volt, mint a riválisé. Ez egyébként a korábbi hivatalos pályázati elbírálásból ki is derült, de úgy tűnik, nem érdekelt senkit.

A CIA hónapokkal ezelőtt írta ki a pályázatát a titkos felhő tároló rendszerre, amelyen az Amazon és az IBM indult sikerrel. A titkosszolgálat az Amazont jelölte meg győztesként, az IBM viszont megtámadta a döntést, és – furcsa módon – akkor a szövetségi kormányt felügyelni hivatott kormányzati ellenőrzési hivatal (GAO) támogatta, arra kötelezve a CIA-t, hogy indítsa újra a pályázati eljárást. Az Amazon önmagát a legolcsóbb és leginnovatívabb cloud szolgáltatónak tartja, így nem csoda, hogy visszatámadott saját jogászaival egy szövetségi bíróságon.

A benyújtott dokumentumokból kiderül, hogy az IBM valóban jóval alacsonyabb árat kért volna a  megbízásért. Ennek ellenére október elején az ügyben illetékes szövetségi bíró az Amazonnak adott igazat és megkérdőjelezte a GAO direktívát, amellyel új eljárásra kötelezte a CIA-t. Az IBM most gyakorlatilag magyarázat nélkül hátrált meg, az iparági szakírók pedig arra számítanak, hogy Jeff Bezos cége ezzel a győzelemmel akár uralkodó pozíciót szerezhet a magánkézben lévő felhőszolgáltatások piacán.

CIA cloud IBM Amazon felhő
Kapcsolódó cikkek