Cégvilág

Péntekre várja a Molt a horvát kormány - már ha elmennek

A horvát Hina hírügynökség információ szerint a Mol még nem erősítette meg, hogy részt vesz a következő tárgyalási találkozón a horvát kormány képviselőivel.

A horvát kormány október 25-ére hívta meg a Mol delegációját, de a magyar olajipari vállalat azt válaszolta a Hina kérdésére, hogy először a zágrábi kormányt fogják értesíteni a döntésükről. A Mol sajtóosztálya szerint nem ismertetik döntésüket a médiában, mielőtt nem értesítették (horvát) partnereiket. A horvát gazdasági minisztérium azt nyilatkozta a Hinának, hogy szerdáig még ők sem kaptak választ a magyar cégtől, hogy pénteken ott lesznek-e Zágrábban a következő találkozón.


    A Mol és a horvát kormány között a horvát INA olajipari vállalat fölötti irányítás miatt robbant ki vita. A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka, valamint a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal. A Mol és a horvát kormány egymás közötti tárgyalással próbálja rendezni a vitát (az első ilyen találkozó szeptember 18-án volt), de a Hina felidézi, hogy az elmúlt hetekben a két fél kölcsönösen az egymásnak tett ígéretek megszegésével vádolta meg egymást.

Ezzel párhuzamosan Horvátországban Hernádi Zsoltot, a Mol-elnök-vezérigazgatóját korrupcióval gyanúsították meg, és október elején európai elfogatóparancsot adtak ki ellene, ami tovább bonyolította a helyzetet.

    A Standard & Poor''s októberi elemzése szerint a Mol INA-részesedésének csökkentése jelentősen szűkítené a Mol-csoport tevékenységének földrajzi kiterjedtségét, és ellentétben állna a magyar cég korábbi terjeszkedési stratégiájával. Az INA adja a Mol-csoport összesített tartalékainak és termelésének 36-38 százalékát, emellett a csoport két olajfinomítóját (Rijekában és Sisakban) is a horvát cég ellenőrzi.

INA Hernádi Mol
Kapcsolódó cikkek