Cégvilág

260 milliárdért épül a világ legnagyobb atomjégtörője

Négy év múlva akarják üzembe állítani Oroszországban a világ legnagyobb jégtörő hajóját, amelyet a tervek szerint tesztelésre már 2015 végén vízre bocsájtanak. A munka kedden megkezdődött a Baltyijszkij hajógyárban – jelentette az Itar-TASZSZ hírügynökség.

Az atomjégtörő hossza 170 méter, szélessége 34 méter lesz, 3 méter vastagságú jégpáncélt képes majd feltörni. Összesen 100 ezer tonna hasznos súlyt képes szállítani, az Északi-Jeges-tengeren teljesít majd szolgálatot. Vjacseszlav Rukin, az Atomflot vezérigazgatója sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a hajó az Arktyika nevet kapja majd. Megépítése hozzávetőlegesen 37 milliárd rubelba (260 milliárd forintba) kerül.

Az Atomflot állami vállalat hozzávetőlegesen 2 ezer embert foglalkoztat. A cég objektumai kiemelt fontosságú állami létesítmények, őrzésük a belügyminisztérium feladata. Az Atomflot központja és egyben kikötője, javítóbázisa Murmanszk mellett található.

A tájékoztatás szerint folytatják a flotta bővítését, a közeljövőben tendert írnak ki további két, az Arktyikához hasonló teljesítményű jégtörő megépítésére, amelyek 2018-2020 között készülhetnek el.
Négy atomjégtörő szolgál jelenleg Oroszországban, a Jamal, a Győzelem 50 éve, a Vajgacs és a Tajmir. Tartalékként bármikor bevethető a Szovjetunió nevű hajó.

Jelenleg a Győzelem 50 éve atomjégtörő a világ legnagyobb ilyen hajója a maga 150 méterével. Oroszországon kívül más állam nem rendelkezik nukleáris meghajtású jégtörőkkel.

A Tajmiron 2011 tavaszán kisebb nukleáris üzemzavar történt. Az atomreaktorból 6 ezer liternyi hűtőfolyadék szivárgott el, a reaktortérben kis mértékben megnőtt a radioaktív sugárzás szintje. A Jenyiszej folyó torkolatától csökkentett teljesítménnyel ment Murmanszkig a hajó, ahol megjavították.

Atomflot atomjégtörő
Kapcsolódó cikkek