Újraéledhet Karcagon és környékén a ház körüli sertéstartás, amely valaha ugyanolyan hagyománynak számított, mint Makón a hagyma, vagy Kalocsán a fűszerpaprika termesztése - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Karcagon, az Auchan Magyarország Kft. háztáji sertés-programját ismertető rendezvényen.

Az Auchan ugyanis a karcagi térségben a háznál nevelt sertések húsával bővítené árukínálatát. A társaság, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a sertéstartók tervezett együttműködése kapcsolódik a tárca másfél éve meghirdetett sertésprogramjához, amelynek legutóbbi lépése az élő sertés és a hasított félsertés értékesítésekor az áfa 5 százalékra való mérséklése volt az ágazat fehérítése érdekében, emlékeztetett a miniszter.

Magyarországon az 1990-es években 60 kilogramm volt egy főre jutó évi sertéshúsfogyasztás, most 23-24. A cél a miniszter szerint az előző, kedvező mutatóhoz való közelítés, ehhez  növekvő sertésállományra, és javuló vásárlóerőre egyaránt szükség van.

Szikla Péter, az Auchan beszerzési igazgatója elmondta, hogy a Karcagon és környékén beindítandó sertésprogramjukkal a háztáji kategóriát szeretnék visszavezetni a kereskedelmi értékesítésbe, közvetítők nélkül. A szerződött partnereket szigorú előírások várják majd, amelyek vonatkoznak a nevelésre, a takarmányozásra, a vágásra és a feldolgozásra. Megkövetelik, hogy a takarmány 80 százalékig gabonaalapú, a hús gyógyszermaradványtól mentes legyen, a vágás előtt önsúlyt pedig 140-160 kilogramm legyen. Indulásként egy év alatt 3 ezer élő állatot kívánnak felvásárolni.