Cégvilág

Nőtt a kínai szolgáltatóipari beszerzés

Emelkedett októberben a kínai szolgáltatóipari szektor aktivitását tükröző beszerzésimenedzser-index (BMI), alátámasztva a gazdasági teljesítménynek a feldolgozóipari BMI élénkülésével már jelzett javulását.

A feldolgozóipari BMI októberben 14 havi csúcsra, 56,3 pontra emelkedett a szeptemberi 55,4 pontról - közölte vasránap a China Federation of Logistics and Purchasing (CFLP).

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat aktivitásának növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Kína bruttó hazai termékének 45 százalékát a szolgáltatóipari szektor, az ország legnagyobb munkaadója állítja elő. A világ második legnagyobb nemzetgazdasága szolgáltatóipari aktivitásának javulása a negyedik negyedévi növekedését jelzi előre.

A GDP már a harmadik negyedévben növekedésnek indult az első két negyedévihez képest. Az első negyedévben Kína 7,7 százalékos, a másodikban padi 7,5 százalékos GDP-növekedést produkált. Elemzők szerint az idei éves GDP-növekedés felülmúlja majd a kormány 7,5 százalékos előrejelzését.

feldolgozó ipar Kia BMI
Kapcsolódó cikkek