Cégvilág

Paks: nem várt problémába ütköztek, anyaghiba a 3. blokknál

Anyaghibát és tömítési hibát fedeztek fel a Paksi Atomerőmű karbantartásra váró, 3. blokkjához tartozó vezetéken, illetve egy szivattyúnál. A teljes körű kivizsgálás és a javítás miatt a karbantartás késve indult, a blokkot az idén már aligha helyezik üzembe. A feltárt hiba a nukleáris biztonságot nem befolyásolta, az esemény a nemzetközi nukleáris eseményskálán nem éri el a jelentésköteles szintet.

A tervezettnél később indítható újra a Paksi Atomerőmű karbantartásra leállított 3. blokkja, mert a munka során nem várt problémába ütköztek a szakemberek – tudta meg a Világgazdaság.

Mint az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) tájékoztatási felelősétől megtudtuk, az érintett blokk pihentető medencéjének szintmérései alapján „tömörtelenséget” feltételeztek. Megkezdődött a hiba keresése, és elindultak az anyagvizsgálatok is, emiatt a szeptember elejére tervezett kéthónapos karbantartás és üzemanyagcsere eleve egy hónap késéssel kezdődött meg.

Az anyaghibát a karbantartás előtt is és alatt végzett vizsgálatok is jelezték a pihentető medence hűtőkörének csővezetékén, ezért az MVM PA Zrt. úgy döntött, hogy a rendszert teljes körűen át kell vizsgálni, a hibákat pedig ki kell javítani. Ez viszont azt jelenti, hogy a kéthónaposra tervezett karbantartás valóban nem fejeződik be november végére. A további vizsgálatok és a szükséges javítások előre láthatóan januárban fejeződnek be, ezt követően tervezik a reaktorblokkot ismét üzembe venni.

A konkrét hiba

A feltételezett szivárgás okának feltárása során egy csővezetéken anyaghibát, az egyik szivattyúnál tömítési hibát azonosítottak, utóbbinál nagymértékű folyást is megállapítottak. Az elfolyó víz az erre a célra kiépített gyűjtőrendszerbe került. A július óta megerősített környezetellenőrzési mérések semmilyen növekedést nem mutatnak az erőmű környezetében.

A hiba jelentkezéséről, a kialakult helyzetről és a tervezett lépésekről az MVM PA Zrt. folyamatosan tájékoztatta és tájékoztatja az OAH-t. A hivatal a feltárást és javítást – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – engedélyezi és ellenőrzi. Érdeklődésünkre hangsúlyozták: a feltárt hibák a nukleáris biztonságot nem befolyásolták, ma sem nem befolyásolják, a pihentető medence és a benne tárolt kiégett fűtőelemek hűtése a feltárás és a javítás alatt is biztosított. A történtek súlya nem éri el a jelentésköteles esemény szintjét, a nemzetközi nukleáris eseményskálán (INES) a történtek nem jelezhetők.

-->

Paksi Atomerőmű INES OAH
Kapcsolódó cikkek