Cégvilág

Több mint 700 ezer földhasználati bejelentés érkezett a földhivatalokhoz

Az adatszolgáltatásra kötelezett személyek és gazdasági társaságok több mint 700 ezer földhasználati bejelentést küldtek a földhivatalokhoz a szeptember végi határidőig - tudta meg a Magyar Nemzet a vidékfejlesztési tárcától.

A lap szombati cikkében ismerteti: 2013. január elsejével megváltoztak a termőföld használatát szabályozó jogszabályok, bevezették a földhasználók azonosító adatainak - személyi azonosító, törzsszám - kötelező bejelentését. A jogszabályi előírások eredményeként a földhivatalokhoz beérkezett több mint 700 ezer bejelentés az előző évek bejelentési átlagának a többszöröse. A földhivatalok folyamatosan dolgozzák fel az adatokat, mintegy 60 százalékukat már rögzítették - tájékoztatta a lapot a szaktárca.

    A földhasználati nyilvántartás év eleji adatai szerint az átlagos birtokméret 18,4 hektár volt. A magánszemélyek használatában álló átlagos birtok 10,17 hektár, a gazdálkodó szervezetek pedig átlagosan 234,38 hektár nagyságú területet használnak. A magánszemélyek által használt terület 3,37 millió hektár, míg a gazdasági társaságok és szövetkezetek által használt birtokok 2,76 millió hektárt tettek ki.


    Saját tulajdonú földhasználat 1,78 millió hektáron, míg haszonbérlet keretében történő 2,73 millió hektáron zajlott - ismerteti az újság.

földhasználat földhivatal
Kapcsolódó cikkek