Cégvilág

A kormányzat hosszú távon számol a Mátrai Erőművel

A kabinet a Nemzeti Energiastratégiával összhangban a Mátrai Erőmű hosszabb távú fennmaradásával számol – közölte Németh Lászlóné. A nemzeti fejlesztési miniszter szerint újabb tervezett beruházások révén további ezer fővel növelhetik Visonta térségének foglalkoztatását. Horváth László fideszes képviselő szerint a lakosság körében felvetődött az, hogy a német tulajdonosok esetleg kivonulnak az országból.

A kormány a Nemzeti Energiastratégiában rögzített megfontolásokkal összhangban a Mátrai Erőmű hosszabb távú fennmaradásával számol – közölte a parlament honlapján a nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlónét Horváth László kérdezte írásban a Mátrai Erőmű jövőjéről. A fideszes honatya szerint ugyanis az elmúlt időszakban a helyben élő emberek sokszor felvetik, hogy gondok lesznek a Mátrai Erőművel, a német tulajdonosok kivonulnak az országból, miután az elmúlt több mint másfél évtizedben elegendő extraprofithoz jutottak. Az erőműben dolgozók és családtagjaik, a környező települések féltik az erőmű jövőjét, féltik az életük biztonságát.

Horváth arra emlékeztetett, hogy a visontai telephelyű Mátrai Erőmű Zrt. a térség egyik legjelentősebb foglalkoztatója, mintegy 2500 embernek ad munkát a környéken. Emellett a társaság számos úgynevezett külsős vállalkozás szolgáltatását is igénybe veszi karbantartási, kivitelezési, termelési, szállítási és egyéb munkákhoz. Az erőmű léte Horváth szerint Heves megye gazdasági életére is jelentős hatással van. A Horn-kormány idején, 1995-ben a villamosenergia-ipar privatizációjával került az erőmű részvényeinek többsége német tulajdonba. A cégben két német tulajdonos összességében közel 75 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik.

Némethné közölte, hogy a Mátrai Erőmű Zrt. hozzájárul a karbonszegény hazai gazdaság létrehozásához, ezért a következő években a piaci helyzettől és a szabályozásoktól függően alapvetően CO2-semleges – megújuló – beruházásokat tervez. E projektek a nap, a szél és a biomassza energiájának hasznosítására irányulnak . A társaság fejlesztései a megvalósítás időszakában középtávon közel 1000 fővel növelhetik a térségi foglalkoztatást. A tárcavezető szerint a létesítmény működése a mai biztos alapokra építve jövőbe mutató, távlatosan fenntartható irányba fejlődhet tovább. „A Mátrai Erőműre tehát munkaadóként és a biztonságos energiaellátásban is még sokáig számíthatnak a Heves megyeiek” – közölte Némethné.

A Mátrai Erőmű Zrt. közel 1000 MW-os kapacitásával, 6,5 TWh/év villamos energia termelésével Magyarország második legnagyobb áramtermelője, termelői működési engedélye 2025. december 31-ig hatályos. Az erőművet kiszolgáló bányák (Visonta, Bükkábrány) élettartama változatlan termelési volumen mellett több mint 60 év. A térségben a lakossági szén iránti kereslet Némethné szerint az elmúlt időszakban jelentősen növekedett, így mintegy 100 ezer háztartáshoz jut el a mátrai szén.

Az erőmű termelését döntő részben a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) vásárolja meg a lakosság villamos energia ellátásának biztonsága érdekében. A társaság és az MVM között fennálló szerződések 2015-ig szóló hatálya meghosszabbítható. „A Mátrai Erőmű Zrt. nyereségesen működik, képes a jelenleg foglalkoztatott munkaerő megtartására” – hangoztatta Némethné.

Nemzeti Energiastratégia részvényes németh lászlóné villamosenergia-ipar privatizációja Magyar Villamos Művek Zrt. Bükkábrány Visonta Horváth László Mátrai Erőmű karbonszegény Horn-kormány Fidesz nemzeti fejlesztési miniszter MVM heves megye
Kapcsolódó cikkek