Cégvilág

Az egyik brit energiaszolgáltató kikelt populista ostorozásuk ellen

Abba kell hagyni a lakossági energiaszolgáltatók politikai célú, "esetenként populista" ostorozását, mivel ez elrettenti a befektetőket és veszélybe sodorja az ellátás biztonságát - írta vasárnap megjelent cikkében a legnagyobb brit energiaszolgáltató csoport vezetője.

Sir Roger Carr, a British Gast birtokló holding, a Centrica elnöke a The Sunday Telegraph című tekintélyes konzervatív vasárnapi lap üzleti rovatában közölt írásában annak a véleményének ad hangot, hogy a lakossági közműszámlákkal kapcsolatos "politikai retorika felszította a fogyasztók indulatait", gyanakvást keltett a szolgáltató cégek iránt, máris hátráltatja a beruházásokat és károsította a befektetői bizalmat.

Sir Roger hamisnak nevezte azokat a vádakat, amelyek szerint a brit lakossági energiaszolgáltatók nyerészkednek, összejátszanak a konkurenciával, manipulálják a költségeket és elrejtik profitjukat.

A Centrica elnöke szerint a közműszámlák emelkedésének megfékezését célzó egyes politikusi előterjesztések "populista felhangúak, ugyanakkor nélkülözik a gazdasági logikát". Az ilyen javaslatok rövid távon vonzónak bizonyulhatnak a választók számára, hosszú távon azonban a szükséges beruházások elmaradásához, "ki-kialvó lámpákhoz és akadozó ellátáshoz" vezetnek - tette hozzá Carr.

A cégelnök szerint az energiaszolgáltatás költségeit a világpiac diktálja, és mesterséges árplafonok megállapítása kikezdheti a szolgáltatók pénzügyi helyzetét. Sir Roger hangsúlyozta, hogy az energiaszolgáltató cégek a lakossági számlák összegének nem egészen a 20 százalékáért felelősek, és egyre inkább "költségközvetítőként, adószedőként" tevékenykednek.

A Centrica elnöke nem említett politikusi neveket vasárnapi cikkében. A legradikálisabb javaslatot a lakossági számlákkal kapcsolatban azonban eddig az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Ed Miliband tette.

Miliband a párt szeptember végi éves kongresszusán bejelentette, hogy ha a Labour a 2015-ben esedékes parlamenti választásokon kormányra kerül, legalább 20 hónapra befagyasztja a kiskereskedelmi áram- és gázárakat, a hat legnagyobb magántulajdonú brit energiaszolgáltató cég nagykereskedelmi és lakossági szolgáltatói üzletágát szétválasztaná, és tevékenységük ellenőrzésére a jelenleginél erőteljesebb felügyeleti hatóságot hozna létre.

David Cameron konzervatív párti miniszterelnök azóta több nyilatkozatában is átverésnek nevezte a tervet, mondván: a Munkáspárt vezetőjének nincs befolyása az energiahordozók világpiaci árára.

Nemrégiben azonban a Konzervatív Párt egyik legtekintélyesebb politikusa, Sir John Major volt miniszterelnök is piaci beavatkozást javasolt a kormánynak. Rendkívüli feltűnést keltő BBC-nyilatkozatában Sir John elfogadhatatlannak nevezte a brit lakossági energiaszolgáltatók által az elmúlt napokban egymás után bejelentett áremeléseket, amelyek nyomán szavai szerint komoly esélye van annak, hogy a télen növelni kell a nehéz helyzetbe került fogyasztók állami segélyezését. A veterán brit politikus szerint ezt a támogatást a brit kormánynak az energiaszolgáltatóktól kellene visszaszereznie egyszeri, visszamenőleges hatályú nyereségadó kivetésével. A brit kormány reagálásában közölte, hogy nincsenek ilyen tervei.

A brit lakossági energiapiac csaknem egészét ellenőrző hat nagy szolgáltató közül az elmúlt hetekben négy jelentett be átlagosan 9,1 százalékos - az éves brit inflációt négyszeresen meghaladó - áremelést, hatalmas felháborodást kavarva országszerte.

Az indulatok láttán a brit parlament alsóházának energiaügyi bizottsága nemrégiben meghallgatásra idézte be a lakossági szolgáltató cégek vezetőit, akik elsősorban a nagybani földgázárak emelkedésével és a magas környezetvédelmi adókkal magyarázták az áremelési kényszert.

The Sunday Telegraph Ed Milliband populista konzervatív a British Gas Labour áremelés holding energiaszolgáltatók Sir Roger Carr David Cameron BBC munkáspárt Centrica Sir John Major energiaügyi bizottság
Kapcsolódó cikkek