Cégvilág

Twitter, Facebook, Gmail: több mint 2 millió jelszót loptak el az interneten

A Trustwave internetes biztonsági vállalat közleményében tudatta, hogy a Pony néven futó program milliók Facebook-jelszavát, Gmailes kódját és Twitter adatát derítette ki a múlt hónapban.

Egyenlőre nem lehet tudni, hogy egyes országokból hány felhasználót érint a jelszólopás. A hackerek többek közt az Amerikai Egyesült Államokat, Németországot, Szingapúrt és Thaiföldet is megcélozták, írja a Marketwatch.

A Trustwave hozzáteszi, a felhasználók maguk telepítették a programot saját gépükre, és így probléma nélkül szerezték meg a felhasználóneveket és biztonsági kódokat. A kódok azonban nem kerültek nyilvánosságra, hála a szervezet munkájának.

John Miller a Trustwave biztonsági menedzsere a CNN-nek azt mondta: "nincs arra bizonyíték, hogy be is léptek az emberek fiókjaiba, de elég valószínű."

Ismerősnek hangzanak az 123456 vagy 4321 jelszavak? Leggyakrabban jelszóként egyszerű számkombinációkat használnak a közösségi portálok felhasználói. A SpiderLabs szakértői szerint 2006-ban a felmérések azt mutatták, hogy a jelszavak 1,9 százaléka 5 vagy annál kevesebb karakterből állt. Többnyire 6 és 9 közti karaktereket szoktak megadni az internetezők, viszont mára a felhasználók 46 százaléka 10 vagy annál több karaktert ad meg jelszavának, ami pozitív fellendülést jelent.

lopás Twitter jelszó Facebook gmail
Kapcsolódó cikkek