Cégvilág

Földtörvény: nincs változás a magyar álláspontban

A magyar álláspont nem változott a földtörvényt illetően az osztrák szakminiszter által felvetett kérdésekben - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára az MTI-nek pénteken, miután  a Kurier című független osztrák napilap azt írta: Andrä Rupprechter osztrák néppárti (ÖVP) földművelésügyi miniszter az belpiaci biztosa, Michel Barnier támogatását kérte a "vitatott" magyar földtörvény, illetve annak az úgynevezett haszonélvezeti szerződésekre (a magyar szóhasználatban zsebszerződések) vonatkozó rendelkezései ügyében.

A lap felidézte, hogy az osztrák miniszter csütörtökön Bécsben tárgyalt az EU-biztossal, és azt kérte tőle, az unió vizsgálja meg a magyar jogszabályt ezekre a szerződésekre vonatkozóan.

A két ország mezőgazdasági minisztereinek találkozója eredetileg január végére, majd február elejére volt időzítve, ám nemrégiben Andrä Rupprechter a berlini Grüne Woche nemzetközi mezőgazdasági vásáron ismét élesen bírálta az új magyarországi földtörvényt, amely véleménye szerint megfosztja az osztrák gazdákat a törvényesen megszerzett magyarországi földtulajdonuktól.

Andrä Rupprechter azt is hozzátette: sajnálja, hogy nem tudott találkozni Berlinben magyar hivatali partnerével, pedig a találkozóról előzetesen megállapodtak Fazekas Sándorral. A hazai agrártárca azonnal cáfolta, hogy leegyeztetett időpont lett volna, majd Fazekas Sandor miniszter ezt követően kijelentette: „nem tartom szükségesnek, hogy egy olyan miniszterrel találkozzak, aki kijelentéseivel folyamatosan sértegeti a magyarokat a magyar föld és Paks miatt”.

zsebszerződés Budai Gyula földtörvény Ausztria
Ezek is érdekelhetik
Kapcsolódó cikkek