Cégvilág

Új Grundfos gyártósor Tatabányán

Kizárólag hazánkban készül a világpiac számára az az új szivattyútípus, amely két gyártósorát szerdán avatták fel a Grundfos tatabányai telephelyén.

A dán cég magyar leányvállalata, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. 757,619 millió forintos támogatást nyert el a 3,78 milliárd forint összköltségvetésű beruházáshoz és ötven munkahely teremtését vállalta.

Ezzel szemben a két új gyártósoron a létszám eléri a 80 főt, és az év közben bevezetendő harmadik műszak beindításával előreláthatóan több mint száz embernek ad munkát. A Grundfos eddig 68,732 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre hazánkban.

A tatabányai beruházásokkal párhuzamosan a vállalat tavaly Székesfehérváron átadta a negyedik gyárát. Az új, 24 ezer négyzetméteres épületben 2500 négyzetméteres kutató labor van, amelyet egy akár 120 kutató mérnöknek is helyet 1700 négyzetméteres  fejlesztési iroda irányít. A már 2007-ben létrehozott K+F mérnökcsapat és a technológiafejlesztési csoport együttesen ma már több mint 60 mérnökkel dolgozik termék- és technológiafejlesztésen.

A 2173 főt foglalkoztató négy magyar Grundfos-üzemben a motorgyártás mellett keringető, nyomásfokozó és szennyvízszivattyúk több típusát szerelik össze. Ezek főként nagy beruházások, illetve ipari létesítmények hűtő-és fűtő rendszereinek működését, a széles felhasználási körű szennyvíz és szürkevíz szivattyúk pedig a csatornahálózatokban a kommunális és ipari szennyvíz, illetve a csapadékvíz összegyűjtését biztosítják. A négy gyár összesen 85 ezer négyzetméternyi termelési területtel rendelkezik, amelyből közel 70 ezren már folyik a termelés.

A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. árbevétele 2010-es 90,5 milliárd forintról – évről évre bővülve – az elmúlt évben 128 milliárd forintra emelkedett.

Tatabánya Grundfos Székesfehérvár szivattyú
Kapcsolódó cikkek