Az évtized végére olyan mértékben megnő az USA LNG-termelése, hogy az orosz Gazprom is nehéz helyzetbe kerül miatta hagyományos piacán, az egyre erősebben importfüggő Európában, jósolja a ConocoPhillips LNG kereskedését felelős vezetője.

Az Egyesült Államok mellett máshol is nő a cseppfolyós gáz előállítása, mindenekelőtt Ausztráliában, Kelet-Afrikában, Oroszországban és Kanadában. Az együttes produktum 2018-tól a mostani kétszerese, és 600 millió tonna lehet. Az új kínálat elérasztja majd az egész piacot. Már 2014 harmadik negyedében beindul például az Exxon Mobil Pápau Új Guinea-i üzeme, az év végéig pedig a BG csoport ausztráliai Queensland Curtis projektje. A legtöbb új ausztráliai és kelet-afrikai kínálattal az ázsiai keresletet fogják kielégíteni, de jelentős tételek érkeznek Európába is az USA-ból és más térségekből. „Azt gondoljuk, hogy Európa lesz a globális gázpiac kiegyensúlyozója” – mondta Birger Balteskard a ConocoPhillips részéről az International Petroleum Week ipari konferencián. Hangsúlyozta, hogy mivel Európa gázimporttól való függése erősödni fog, ezen importigények kielégítését jól fogják szolgálni az Amerikában felépíteni javasolt exportterminálok. Az amerikai gáz nagy részét nem hagyományos szerkezetből nyerik. Ilyen beruházásból viszont most is legalább egy tucatnyi van előkészítés alatt. Némelyikükről már 2015-től is érkezhet gáz Európába.

Balteskard szerint 2025-ra hatalmas (napi 25 milliárd köblábas) lyuk tátonghat az európai kínálat is az igény között. E lyuk betömésében azzal részesedést Európa legnagyobb ellátója, a Gazprom az alacsony árakkal érkező amerikai LNG-exportőröknek, hogy ő maga magas árakkal dolgozik. Európában tehát verseny bontakozhat ki az orosz vezetékes, az amerikai cseppfolyós, és talán a kelet-afrikai cseppfolyós gáz között.