Cégvilág

Válás után is megmaradhat a lakásépítési támogatás

Február végétől két ponton is lazul a lakásépítési támogatás (ismertebb nevén szocpol) szabályozása a vonatkozó kormányrendelet módoításával – derül ki a jogszabályból.

Az egyik változtatás nyomán akkor sem kell feltétlenül visszafizetni a támogatást, ha a házasság válással végződik. Ugyanis ha a házasság felbontásakor az egyik fél megszerzi a támogatás igénybevételével vásárolt vagy épített lakás tulajdonjogát és a gyerekeket is nála helyezik el, akkor nem kell visszafizetni a pénzt. Az elidegenítés tényét ugyanakkor a finanszírozó banknál be kell jelenteni, és egyben kezdeményezni a támogatásról szóló szerződés módosítását. Az engedélyt a módosításhoz a Magyar Államkincstár területileg illetékes szerve adja meg.

A másik lényeges – szintén február végétől hatályos – változás, hogy lakásépítési támogatás már nem csak a 2010. január elsejét követően kiadott építési, illetve használatbavételi engedély esetén aható, hanem 2008. július 1.-t követően kiadottra is.

A régi szociálpolitikai támogatás – lakásépítési támogatás néven – 2012 eleje óta elérhető. A támogatás kizárólag új lakás építésére vagy vásárlására fordítható. Egy gyermekes házaspárok kérhetik 40 éves kor alatt, és azok a házaspárok is élhetnek ezzel a lehetőséggel, akiknek még nincs gyermekük, de előre vállalnak minimum két gyermeket. A támogatásnak az is feltétele, hogy vagy a férj, vagy a feleség rendelkezzen legkevesebb fél éves bejelentett munkaviszonnyal. A támogatás összege 2 gyermeknél 800 ezer, 4-5 gyermeknél pedig 2 millió forint is lehet. Az igénylőknek az adóhatóságtól kapott irattal kell igazolniuk, hogy nincs köztartozásuk, és nem lehet saját lakástulajdonuk sem. Az új lakás minimum "B" energia besorolású kell, hogy legyen. A tervezett gyermekek születésére a támogatást úgy lehet megelőlegezni, ha a fiatal házasok előre vállalják két gyermek születését 8 éven belül. Az első gyermeknek négy éven belül kell megszületnie.

Lényeges szempont az igénylésnél a négyzetméterár is, mivel a lakás teljes nettó alapterületére számított, egy négyzetméterre jutó vételár nem haladhatja meg a 300 ezer forintot. Ám az energetikai besorolás itt is számít: alacsony energiafogyasztású lakásnál ugyanis jelenleg 350 ezer forint a négyzetméterenkénti maximum ár.

szocpol lakás
Kapcsolódó cikkek