Cégvilág

A világ összes Duplója Magyarországon fog készülni

Elkészült a Lego 200 millió eurós fejlesztése Nyíregyházán, a ma átadott gyárban összesen 1500-an dolgoznak majd, 250 új munkahelyet teremt a beruházás. A létesítményben készül majd a világ összes Duplo játéka.

A Lego Csoport új, 122 ezer négyzetméteres nyíregyházi üzemének köszönhetően közel duplájára nő a társaság magyarországi gyártókapacitása. Míg a múlt évben 18 millió doboz Lego készült a nyírségi megyeszékhelyen, addig a tervek szerint a jövőben évente 30 millióra nő majd ez a szám.

Az új gyártókomplexum teljes mértékben zöldmezős beruházás keretében valósult meg, és a fejlesztés során kiemelt figyelmet fordítottak a fenntarthatóságra is. Ennek megfelelően automatizálták a villamos- és világítási rendszereket, magas hőszigetelő képességű épületelemekkel dolgoztak és a vízfelhasználás optimalizálásának köszönhetően 65 ezer köbméterrel csökkentették a gyár vízigényét.

A Lego Manufacturing Kft. 2008 óta végez gyártást Nyíregyházán, a gyár bérleti szerződése azonban 2015-ben lejár, ezért döntött úgy a társaság, hogy egy másik helyszínen új üzemet épít. A szerkezetépítés tavaly tavasszal indult és kevesebb mint egy év alatt készült el az új gyár. A létesítmény egyes kiegészítő részlegei, például az automatizált magasraktárak teljesen csak jövőre készülnek el. A gyár szükség esetén tovább bővíthető.

Az összesen 1500 embert foglalkoztató új nyíregyházi üzemben készül majd a világ összes Duplo játéka, de más késztermékeket is előállítanak a létesítményben.

A Lego Csoport jó évet zárt a múlt évben, a vállalat bevétele 10 százalékkal, 3,4 milliárd euróra nőtt, miközben az adózott eredmény 9 százalékkal, 820 millió euróra bővült 2012-höz képest.

komplexum gyártó Lego
Kapcsolódó cikkek