Cégvilág

Tízmillió euróval drágább lett a magyar-szlovák tranzitvezeték

A tervezettnél 10 millió euróval került többe a magyar-szlovák interkonnektor a 2012-ben becsültnél. A korábbitól eltérő műszaki tartalom szerepel a megvalósítandó feladatok között, de a beruházó és utóbb anyacége is hangsúlyozta lapunknak, hogy magyar részről nem volt költségtúllépés.

Nem történt költségtúllépés a magyar-szlovák összekötő vezeték építése során, válaszolt a Világgazdaságnak Meggyes Gyula, a Magyar Gáz Tranzit Zrt. vezérigazgatója.

A kérdést azért tettük fel, mert az eredeti tervekben a teljes beruházás kiadásait 160 millió euróban jelölte meg a magyar fél és a szlovák Eustream is, ám a beruházás múlt heti átadásakor az Eustream már 170 millió eurót közölt. Ezen belül mintegy 21 millió euró volt a szlovákiai ráfordítás. Ezzel egy időben a szadai ünnepségen 150 millió eurót jelentettek be, teljes beruházási költségként.

Meggyes Gyula megerősítette felvetésünket,  hogy a Szadán közölt 150 millió valójában csak a magyarországi szakaszra vonatkozik. Azt, hogy a teljes kiadás 10 millió euróval (hárommilliárd forinttal) több az eredetileg bejelentettnél, azzal magyarázta, hogy az ezzel kapcsolatos, 2012-ben kiadott közlemény kiadásakor még a korábbi – nem a Magyar Gáz Tranzit általi önálló üzemeltetésnek megfelelő – műszaki tartalom szerepelt a megvalósítandó feladatok között, és a kommünikében még csak a becsült költségeket jelezték.

Az MVM-nél felhívták lapunk figyelmét, hogy már a 2012-es közleményben is az szerepelt, hogy a beruházás teljes összege meghaladja a 160 millió eurót. Az MGT vezérigazgatójával egybe csengve hangsúlyozták, hogy a beruházás során magyar részről nem lépték túl a tervezett költségeket. 

magyar-szlovák Magyar Gáz Tranzit Meggyes Gyula
Kapcsolódó cikkek