Cégvilág

Bezár a Kerepesi úti Michelin-gyár

Több mint 130 év után jövőre megszűnik a termelés a budapesti gumiabroncsgyárban. A Taurus egykori üzeme ma a Michelin tulajdonában van és a világcég úgy döntött, felhagy a magyarországi teherautóabroncs-gyártással.

A főváros szívében, az Aréna Plaza mellett van az a Michelin gyár, ahol Taurus, Riken és Kormoran márkájú, középkategóriás teherabroncsok készülnek, jórészt exportra a jövő év közepéig.

Jóllehet a gyár az 1996-os privatizációt követően a világválság kitöréséig folyamatosan fejlődött, évek óta 70 százalékos kihasználtsággal működik, mert az európai teherabroncs-piac a válságot megelőző évhez képest 23 százalékkal szűkült.

Az 512 fős Kerepesi úti gyárat magyon megviselte, amikor megtorpant az európai teherabroncs-piac: 2009-ben például két hónapra leállították a termelést. Az akkori közel 500 dolgozó közül azonban senkit sem küldtek el, hanem oktatással, karbantartással hidalták át a nehéz időszakot.

Az 1882-ben alapított gyárban az elmúlt évtizedben átlagosan 450-500 ezer darab kamion- és buszabroncsot gyártottak, 2011-ben pedig már közel 600 ezret.

Most azonban nemcsak a változékony és nagyobb növekedési kilátásokkal nem kecsegtető európai piac, vagyis a bizonytalanságokkal terhelt kereslet okoz gondot, hanem az is, hogy a telephellyel szomszédos beépített területek nem teszik lehetővé a további bővítést.

Az elavult technológia ugyanakkor jelentős modernizációt igényelne. Az említett tényezők együttes hatása oda vezetett, hogy a Michelin gazdasági szempontból nem tartja lehetségesnek a gyár további fejlesztését. Ezért a Michelin Hungária megkezdte az első egyeztetéseket az üzemi tanács és a szakszervezet képviselőivel, a hivatalos, egy hét múlva kezdődő konzultációk előkészítéseként.

Michelin teherabroncs gumiabroncs Taurus
Kapcsolódó cikkek