Cégvilág

Elindult a magyar gáz Ukrajnába

Május 1-jétől Magyarország felől is áramlik földgáz Ukrajnába, tudta meg a Világgazdaság. A mennyiség azonban szerény, vélhetőleg csak egy komolyabb tétel kivitelét készítik elő.

Május 1-jén 22350 köbméter földgázt továbbítottak Magyarországról Beregdarócon át Ukrajnába, azóta minden nap újabb mennyiségeket szállítottak.

Május 2-án az előző napival azonos tételt, 3-án és 4-én pedig kicsivel többet, mindkét napon 22492 millió köbmétert küldtek, derül ki a nyilvánosan hozzáférhető adatokból. A térfogatban mért változás mögött azonban folyamatosan azonos energia-mennyiség kiszállítása áll.

A lapunkat tájékoztató szakértő szerint ezek kis tételek, vagyis valaki egyelőre vélhetőleg csak teszteli a rendszert. A múlt évi szállítások alapján nem kizárt, hogy az RWE készül újabb, Magyarországon keresztüli ukrajnai eladásra, de a piaci pletykákban más társaságok neve is felmerült. Tavaly három hazai cég vett részt az ukrajnai gázexportban, tudomásunk szerint ezek egyike már egy hónappal ezelőtt idei ukrajnai eladásról is egyeztetett. Az sem kizárt, hogy a mostani, kis exporttal csak a két, érintett rendszerirányító készít elő egy nagyobb kiszállítást.

Beregdaróc RWE
Kapcsolódó cikkek