Cégvilág

Így vennék el a rasszista tulajdonos NBA-klubját

Jogilag és etikailag is van értelme megpróbálni kikényszeríteni a Los Angeles Clippers elvételét rasszista tulajdonosától - mondta az NBA-klubtulajdonosok egy tanácsadó bizottsága.

El kell adni a Los Angeles Clippers kosárlabdacsapatot - így dönthetnek az NBA klubjainak tulajdonosai.

Donald Sterlinget, a Clippers tulajdonosát a héten kitiltották az NBA közeléből is, miután nyilvánosságra került egy rasszista hangfelvétele. A felvételen a barátnőjének arról beszél: az nem zavarja, ha a nő feketékkel fekszik le, de ha feketéket visz ki meccsre, az már igen.

A kötelezés, hogy eladja a klubot, a következő drasztikus lépés lehet a büntetések sorában. Ilyenre szinte sosem kerül sor, de a lehetőség elvileg adott rá különleges esetekben, például ha a tulajdonos alkalmatlanná válik a pozíciója betöltésére - ezúttal erre hivatkoznának, etikai okok miatt mondanák ki az alkalmatlanságot.

A döntéshez az NBA 30 klubtulajdonosa háromnegyedének egyezsége kell. Az ehhez vezető egyik első nagy lépés volt az, hogy tegnap - itteni idő szerint ma hajnalban - összeült egy tíztagú tanácsadó bizottság, akik egyhangúlag úgy döntöttek: jogilag és etikailag is van értelme tovább vinni a folyamatot, és megfosztani klubjától a rasszista tulajdonost. Sterling bíróságon támadhatja meg a döntést.

Ha kikényszerítenék a klub eladását, akkor a pletykák szerint a tévésztár Oprah Winfrey vagy épp a boxoló Floyd Mayweather is érdeklődne. Sőt, a városi rivális LA Lakers egykori sztárja, Magic Johnson is a vásárlók közt lehet - ami különösen érdekessé teszi azt, hogy állítólag épp ő volt az a bizonyos fekete férfi, akivel Sterling barátnője meccsre ment, ezzel felháborítva a tulajdonost.

clippers sport rasszizmus NBA
Kapcsolódó cikkek