Cégvilág

Lassan elfogynak az új lakások

Ösztönözné a lakásépítést, ha az új lakóingatlanok áfája jelentősen csökkenne. Az alacsony kamatszint révén a hitelfelvételi hajlandóság és kereslet egyaránt élénkül

„Ha 15-18 százalékra csökkenne az új építésű ingatlanok áfája, beindulnának a beruházások. Ma ugyanis az a helyzet, hogy lassan hiány lehet az új lakásokból” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója, rámutatva, hogy a cég egyre erősebb keresletet tapasztal az új lakóingatlanok iránt. Ugyanakkor az OTP Jelzálogbank Újlakás Értéktérkép idei elemzése szerint öt éve folyamatosan csökken Budapesten az eladatlan újlakás-készlet. Míg 2009-ben majdnem négyezer új lakás volt a piacon, addig most alig kétezer vár vevőre. Mindennek egyik oka, hogy amíg az elmúlt négy évben a használt lakások ára átlagosan 18 százalékot esett, addig az új építésűekből nem engedhetett a beruházó, a bekerülési költség miatt.

Vidéken Győr és Kecskemét piaca a legélénkebb a munkahelyteremtő beruházások révén. Az atomerőmű bővítésétől is hasonló eredményt vár az OTP Ingatlanpont, ezért nyitott is egy irodát Pakson.

Az idei év a teljes hazai szempontjából is jól indult. Az OTP Ingatlanpont forgalma például 20 százalékkal nőtt az első negyedévben a tavalyi utolsó három hónaphoz képest. Kosztolánczy György szerint a piaci fellendülés egyik oka, hogy jelenleg kedvező áron lehet ingatlant vásárolni, másrészt a hitelkamatok is olyan alacsony szintre csökkentek, hogy egyre többen mernek hitelt felvenni.

Amíg 2013 elején az OTP Ingatlanpont által közvetített ingatlanok körülbelül negyedét vették meg hitelből, addig jelenleg már majdnem minden harmadik ingatlant vásárolják meg így. A kedvező kamatkörnyezet következtében nagy számban jelentek meg a piacon a befektetési célú vásárlók is, lakáskiadással ugyanis 5-7 százalékos hozamot is el lehet érni, ami mostanában kimondottan versenyképesnek számít. Az ingatlanok várható értéknövekedése szintén előnyössé teszi most a befektetési célú lakásvásárlást. A nagy érdeklődés miatt a különösen jó adottságú ingatlanok esetében már olyan is előfordul, hogy alku nélkül kelnek a lakások a meghirdetett áron.

Egy évtizede még mesterségesen túlpörgetett volt a piac, 2003-ban például a hitelboom eredményeként 270 ezer adásvétel volt Magyarországon, noha a piac reálisan nem bír el többet 150-170 ezernél. Ez az a normális szint, ami a 2005-2008 között volt tapasztalható. Kosztolánczy György most ismét arra számít, hogy a következő három évben a tranzakciók száma fokozatosan közeledni fog a 150 ezer felé. A 2009-et megelőző időszakban nem volt olyan év, hogy Magyarország 4 millió lakóingatlanjából 150 ezernél kevesebb cserélt volna gazdát, azóta viszont évente csak 85-90 ezer.

A 2012 elején indult ingatlanközvetítő-hálózat a közvetítői piac egyik legnagyobb szereplőjévé nőtte ki magát, az elmúlt 12 hónapban pedig mind az ingatlanportfóliójuk nagyságát, mind az irodáik számát megduplázták. A cég kínálata a kereskedelmi ingatlanokkal együtt a napokban meghaladta a 10 ezer ingatlant, miközben irodáinak száma is átlépte az ötvenet. Év végére az ingatlankínálatukat 13-15 ezerre, az irodahálózatukat pedig nagyjából 60 egységre növelnék.

Pezsgés a tó környékén

A balatoni régióban a külföldi vevők között sok az orosz és a kínai, és a Hévíz-Keszthely-Gyenesdiás háromszögben alig van már eladó ingatlan. A déli parton főként az új apartmanházak másfél-két szobás lakásai valamint a kisebb, felújítandó családi házak iránt élénk a kereslet: ezek ára 15-25 millió forint körül van.

Az északi parton Balatonfüred ingatlanpiaca tavaly 12 százalékkal drágult és az új építésű apartmanházak lakásainak négyzetméterét Füreden akár egymillió forintért is kínálhatják.

Az északi parton Balatonfüred ingatlanpiaca tavaly 12 százalékkal drágult és az új építésű apartmanházak lakásainak négyzetméterét Füreden akár egymillió forintért is kínálhatják. -->

lakás eladó
Kapcsolódó cikkek