Cégvilág

Május 30-án veszi át az állam az Antenna Hungária Zrt.-t

A tévénézők és a rádióhallgatók az állam ígérete szerint semmit nem fognak észlelni abból, hogy az Antenna Hungária Zrt. újra állami tulajdonban lesz

Péntektől újra állami tulajdonban lesz az Antenna Hungária Zrt. „A kormány döntésével összhangban a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM) közösen 2014. április 26-tól megkezdte az Antenna Hungária Zrt. átvételét, mely május 30-án zárul. A szolgáltatás folyamatos és zökkenőmentes lesz” – közölte a Világgazdasággal az NFM.

Hozzátették: a cég Magyarország stratégiai fontosságú közműszolgáltató vállalata, amely állami tulajdonban hatékonyabban szolgálja a kormányzati törekvéseket. Az üzletmenetet érintő nagyarányú fejlesztéseket jelenleg nem tervez a társaság. A vállalat száz százalékos részvénycsomagjának megvételéről még március végén írt alá adásvételi szerződést a NISZ a francia műsorszóró szolgáltatást ellátó TDF S.A. (TDF) leányvállalatával. Az ügylet értéke 56 milliárd forint volt.

„Újból állami tulajdonba kerül az a nemzetbiztonságilag is kiemelt fontosságú közművagyon, ami az országos műholdas és földfelszíni televízió- és rádióműsor-szórást és hálózatot, illetve -szétosztást valósítja meg. Az ügylet lezártával olyan fejlett digitális technológia és kompetencia kerül köztulajdonba, amely lehetőséget nyújt arra, hogy a műsorszóró infrastruktúra-rendszer a költségek optimalizálása mellett magas minőségű szolgáltatást nyújtson, ugyanakkor az állami és közigazgatási feladatok kiszolgálását is megvalósítsa” – szólt a fejlesztési tárca márciusi közleménye.

Az Antenna Hungária 2008 decemberében indította útjára előfizetési díj nélküli MinDig TV elnevezésű szolgáltatását, 2010. május 25-én pedig a nézők számára elérhetővé vált a MinDig TV Extra elnevezésű kódolt, fizetős szolgáltatásuk is. „Az Antenna Hungária és a Chello Central Europe megállapodása alapján 2014. április 1-jétől a C8 csatornával bővül a 700-800 ezer háztartásban használt digitális földfelszíni televízió, a MinDig TV kínálata.

Ezáltal a digitális földfelszíni szolgáltatás szabadon, előfizetés nélkül elérhető kínálata nyolc televíziócsatornára bővül (m1, m2, RTL Klub, TV2, Duna TV, Duna World, euronews, C8), ezenkívül további 26 program előfizetéses módon érhető el” – közölte a két társaság. Vagyis az Antenna Hungária szolgáltatásainak eddig is a magyar állam volt az egyik legfontosabb megrendelője.

A fizetős szolgáltatás pedig versenyképes lehet a jelenleg még olcsóbb kábelszolgáltatók kínálatával szemben, ha az állam csökkenti az árakat. Ez ugyanis tökéletesen beleillene a kormány „rezsicsökkentős” törekvéseibe. Kérdés, hogy az RTL Klub és a TV2 marad-e az ingyenes csomagban. A két nagy országos kereskedelmi csatorna jelenleg ugyanis gőzerővel tárgyal a kábelszolgáltatókkal, terveik szerint 2015-től már pénzért adnák tovább adásaikat a kábeles cégeknek. Ennek ára előfizetőként egy euró körül lehet. Emiatt pedig a kábelelőfizetési díjaknak elvileg emelkedniük kellene, ami átrendezheti a piacot.

A MinDig TV Extra ajánlata az elmúlt hónapokban az RTL II, Super TV2, M3 Anno és D1 TV csatornákkal bővült, június 2-ától pedig a TV Paprika is bekerül a csomagba több sportcsatorna mellé. Az államnak tehát egyre nagyobb a befolyása a tévés piacra, de természetesen a rádiók is fontosak. Az Antenna Hungária jelenleg a Kossuth, a Petőfi, a Bartók, valamint a Class FM, a Juventus Rádió és Music FM műsorait terjeszti.

Gyarapodnak a kábeles előfizetések

Az NMHH márciusi adatai szerint a megközelítőleg 4,1 millió magyarországi háztartásban több mint 3,4 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe. A digitális előfizetéseken belül márciusban 1029 ezerről 1040 ezerre nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A fennmaradó közel 700 ezer háztartás túlnyomó többségében azonban a tető- vagy szobaantennával fogható digitális földfelszíni sugárzású adásokat néznek. „A vezeték nélküli (jellemzően műholdas) szolgáltatást 917 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 123 ezer előfizetője volt a hónap végén” – közölte a médiahatóság. Emlékezetes, hogy tavaly október 31-én megszűnt a hagyományos földfelszíni analóg televíziós sugárzás, helyébe pedig a digitális műsorszórás lépett.




kormányzati célok tv digitális földfelszíni szolgáltatás
Kapcsolódó cikkek