Cégvilág

Egy fesztiválon is árulhatták a bénulásos betegséget okozó ételeket

Elképzelhető, hogy a szombaton véget ért szolnoki Tiszavirág Fesztiválon is árulhattak olyan termékeket, amelyek fogyasztása a botulizmus nevű betegséget okozhatja - közölte Péter István Jász-Nagykun-Szolnok megyei főállatorvos és Sinkó-Káli Róbert, a megye tiszti főorvosa vasárnap az MTI-vel.

A készítmények - szarvasgombás pesto, szarvasgombás zöldségkészítmények és zöldséglekvárok - kis üvegekben kerülhettek forgalomba. Mivel a botulizmus súlyos betegség, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága, valamint népegészségügyi szakigazgatási szerve arra kéri azokat, akik fogyasztottak a fent jelzett termékekből, azonnal menjenek a legközelebbi kórházba ellenőrző vizsgálatra. Ha a fesztiválon vásárolt üveg még bontatlan, vizsgáltassák be a legközelebbi hatósági állatorvosnál - olvasható a közleményben.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: nemzetközi és magyarországi járványügyi információk, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai alapján Magyarországon egy, Grúziában, illetve Franciaországban három esetben is olyan botulizmus megbetegedés fordult elő, amelyet megelőzően a beteg egy magyar termelő által készített, különböző, csak zöldségféléket tartalmazó termékeket (szarvasgombás pesto, humusz) fogyasztott.

Közölték, hogy a Grúziában megbetegedett, de Franciaországban kezelt egyik beteg esetében a humán laboratóriumi vizsgálatok már megerősítették a betegség diagnózisát, a többi megbetegedés kivizsgálása még nem zárult le. A magyar beteg mintáit az Országos Epidemiológiai Központban vizsgálják.

A gyanús termékek laboratóriumi vizsgálata a Nébih laboratóriumában megkezdődött - tették hozzá.

Az ÁNTSZ azt írta: a gyanús termékeket biopiacokon, delikáteszboltokban, bioüzletekben, fesztiválokon és az interneten forgalmazták. Pontos adatok a Nébih honlapján érhetők el.

A botulizmus okozta tünetek közé tartozik a szájszárazság, a homályos vagy kettős látás, a nyelési és beszédzavar, a szemhéjcsüngés, a további látászavarok. Ezek átlagosan 12-72 órán belül tapasztalhatók, azonban akár már 4 órán belül, de 10 nap múlva is jelentkezhetnek. A kezdeti tüneteket követően szimmetrikus, petyhüdt bénulás, végül légzésbénulás alakulhat ki. Emellett az ételmérgezést hasmenés, hányás, majd székrekedés kísérheti. Láz és érzékelési zavarok viszont nincsenek.

Az ÁNTSZ azt kérte, hogy aki a jelzett termékek fogyasztása után a felsorolt tünetek valamelyikét tapasztalja magán, feltétlenül forduljon orvoshoz. A betegség súlyos, akár halálos kimenetelű is lehet - hangsúlyozták, hozzátéve: a tüneti kezelés mellett célzott terápiára, ellenméreggel (antitoxin) történő kezelésre lehet szükség. Ezért fontos a gyanús betegek időben történő felderítése és ellátása - áll a közleményben, amelyben kiemelték: a betegség jellemzően élelmiszer útján terjed, emberről emberre nem.

Korábban a Nébih azt közölte: alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő készítményétől (szarvasgombás pesto, humusz, szarvasgombás zöldségkészítmények és zöldséglekvárok) betegedett meg botulizmusban négy ember, egymástól földrajzilag eltérő helyen. A hatóság a kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, termékeit begyűjtik.

A heol.hu tegnap megszólaltatta az érintett Keksz Zsoltot is, aki megdöbbent az eseten, és sajnálatát fejezte ki a kórházba került betegek felé. Mint mondta, bízik abban, hogy nem az ő termékük okozta a megbetegedést, de az már szinte biztos, hogy a vállalkozás tönkremegy miatta.

„Öt év alatt építettük föl a brandet, de soha, semmilyen gond nem volt vele. Ráadásul a botulizmus főként húskészítményeket fogyasztóknál fordulhat elő, a mi termékeink pedig nem tartalmaznak húst, jómagam is 25 éve vegetáriánus vagyok. Ráadásul a baktérium a forralás hatására 10 perc alatt elpusztul, nálunk viszont a gombákat két óra hosszáig hőkezeljük” - hangsúlyozta a kistermelő, aki, mint elmondta, folyamatosan ügyelt a tisztaságra, üzemében is automata töltősor működik, az elmúlt öt év hasznát visszaforgatták a fejlesztésekbe. A sors iróniája, hogy jövő hétre várta a NÉBIH szakembereit, hogy átvegyék a HACCP és ISO szabványnak megfelelő, új üzemet. Az építkezés miatt egyébként fél éve nem is folyt gyártás, a raktárkészletet árusították 20 viszonteladójukkal egyetemben.

„Úgy tudom, hogy legelőször Franciaországban lett beteg egy fogyasztó, aki magyar rokonaitól kapta a szarvasgombás pestot. A francia hatóságok értesítették a magyarokat” - mondta el az egri vállalkozó. A vizsgálat eredményét hétfőn tudja meg a NÉBIH-től, de értesítést nem kap róla, be kell mennie és csak betekintést kaphat az iratokba.

A Wikipádia szerint a botulizmus (a latin botulus, "kolbász" szóból ered) egy ritka, de veszélyes paralitikus (bénulásos) betegség. Étel okozta botulizmust olyan étel fogyasztása okozza, amely botulinum toxint tartalmaz. Előidézhetik a nyersen elfogyasztott hentesipari készítmények, de a lelkiismeretlenül, vagy rossz technológiával készült házi készítmények is. A WebBeteg szerint a botulizmus évente 2-8 embernél fordul elő Magyarországon, és súlyos esetben halállal is végződhet.

botulizmus kolbász bénulás
Kapcsolódó cikkek