Cégvilág

Magyar vonatokkal árasztják el Észtországot

A Stadler sikeresen leszállította annak a 38 darabos FLIRT flottának az utolsó járművét is, amelyre az észt vasúti üzemeltető Elrontól kapott megrendelést még 2010-ben. A Stadler ismét előszállítással teljesítette a projektet, ebben az esetben a vonatokat összesen 240 vonatnappal a szerződéses határidő előtt sikerült átadni.

A beszerzéssel az Elron, Európában egyedülálló módon, a teljes személyszállító vasúti flottáját lecserélte, amelynek köszönhetően az utasok száma átlagosan 45 százalékkal emelkedett Észtországban. A projekt érdekessége, hogy a 38 vonat összesen 120 kocsiszekrényét a Stadler szolnoki üzeme gyártotta, amely jelentős hazai hozzáadott értéket jelent - közölte a cég. 
 
Az Elron összesen 12 háromrészes és 6 négyrészes villamos, valamint 8 háromrészes és 6 négyrészes dízel vonatot rendelt a Stadlertől, amely a legnagyobb közbeszerzés a független Észtország történetében. Az összesen 120 kocsiszekrényre 250 ezer munkaórát fordítottak a hazai szakemberek, amely jelentős magyarországi gyártási hányadot jelent a projektben.

Mivel a beszerzéssel az üzemeltető a teljes vasúti gördülőállományát lecserélte, a jelenlegi flotta átlagéletkora a nullához közelít, amely szintén egyedülálló az európai vasúti üzemeltetők között. A járművek az üzembehelyezés óta összesen 1,2 millió kilométert futottak az észt vasúti hálózaton, és hozzávetőlegesen 5 millió utast szállítottak. A vonatok megbízhatóságát jól mutatja, hogy rendelkezésre állásuk folyamatosan 99,5 százalék körül alakul. A szolgáltatási színvonal javulását jelzi a folyamatosan emelkedő utasszám is, amely a villamos vonalakon 60, a dízel vonalakon 15 százalékkal nőtt.

Stadler vonat észtország
Kapcsolódó cikkek