Cégvilág

Mobilfrekvenciák: ma lehet még jelentkezni, 20 milliárddal olcsóbbak a csomagok

Ma adhatják le jelentkezésüket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által májusban kiírt frekvenciatenderre az érdeklődő vállalkozások. Az állam 104 milliárd forintos bevételre tehet szert, amennyiben mind a 9 meghirdetett csomag elkel.

Ma 16 óráig adhatják le pályázatukat az érdeklődő vállalkozások a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által a mobil szélessávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciák értékesítésére kiírt tenderre. Mivel az NMHH és a mobilszolgáltatók között létrejött megállapodás értelmében a kiírásról az érintett cégek nem adhatnak információt, azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a három hazai mobiltársaság közül ki, melyik meghirdetett csomagért indul majd harcba, az azonban nagy meglepetést okozna, ha valamelyik vállalkozás kimaradna a pályázatból. További nagy kérdés, hogy lesz-e új szereplője a magyar mobilpiacnak, vagyis akad-e majd olyan társaság, amely a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone mellett harcba indul az értékesítésre szánt frekvenciacsomagokért.

Az NMHH május 22-én tette közzé a Magyarországon korábban mobiladat-forgalomra még meg nem nyitott 800 és a 2600 MHz-es frekvenciasávok, valamint a 900, az 1800 MHz továbbá a 26 GHz-es még ki nem osztott sávrészek hasznosítására vonatkozó pályázat dokumentációját. A tenderen 9 frekvencia-csomagot lehet megvásárolni összesen 104 milliárd forintért. Ez egyébként jóval alacsonyabb összeg, mint ami az NMHH eredeti elképzeléseiben szerepelt, hiszen korábban még 125 milliárd forintot vártak a frekvenciák értékesítéséből. A három legértékesebb frekvenciacsomag esetében például összesen több mint 13 milliárd forintos a csökkenés. A legdrágább, „A” jelzésű csomagért a jelenlegi tervek szerint 33,2 milliárd forintot kell majd fizetni, a „B” jelzésűért 31,7, míg a „C”-ért 27,2 milliárd forintot.

A most indult frekvenciatender azért is kiemelt jelentőségű, mert eredménye meghatározza majd, hogy milyen formában valósul meg a negyedik generációs mobilhálózatok további kiépítése. Az analóg földfelszíni televíziós műsorszórás tavalyi lezárásával megnyíló 800 MHz-es sáv például a kedvező hullámterjedési viszonyok miatt különösen alkalmas a ritkán lakott területek lefedettségének biztosítására.

A hazai mobilszolgáltatók közül a Magyar Telekom és a Telenor már évek óta építi ki saját, negyedik generációs (4G/LTE) hálózatát. A legnagyobb piaci szereplő, a Telekom áprilisban már arról számolt be, hogy a lakosság közel 45 százaléka számára érhető el a vállalat által kínált 4G mobilszélessáv, és a tervek szerint 2015-re ezt az arányt 80 százalékosra emelnék. A cég egyébként már teszteli a 4G-s szolgáltatás következő generációját, az LTE Advanced technológiát, amivel a jelenlegi letöltési sebesség többszöröse is elérhető lenne. A szupergyors mobilnetre azonban még éveket kell várni, és az elterjedését az is nagy mértékben meghatározza majd, hogy rendelkezésre áll-e a megfelelő mennyiségű frekvencia a további fejlesztésekhez.

A hazai mobilszolgáltatók közül a Vodafone egyelőre nem kezdte meg a negyedik generációs hálózat fejlesztését és kérdés, hogy mit kezd a társaság a mostani tenderen elnyerhető frekvenciákkal sikeres szereplés esetén. A cég anyavállalatának éves jelentése szerint Európában mindössze két olyan piacuk van, ahol eddig nem kezdték meg a 4G-s modernizációt, Málta és Magyarország.

Pályázati menetrend
A mobilfrekvencia pályázatra beérkezett jelentkezéseket június 17-én 10 órakor, közjegyző jelenlétében bontják fel, ekkor csak azt állapítják meg, hogy a jelentkező vállalkozások mely csomagra nyújtottak be ajánlatot. Ezt követően a kiírónak 15 nap áll rendelkezésére az alaki érvényességi feltételek vizsgálatára, és ha ezeknek megfelel a jelentkező, úgy az MNHH pályázati nyilvántartásba veszi. Ezután jön a pályázatok tartalmi vizsgálata.

A hatóságnak a hirdetmény közzétételét követő 45. és 150. nap között kell döntést hoznia, ez a határidő egy alkalommal legfeljebb 30 nappal meghosszabbítható. A nyertesek kihirdetése a július 6. és október 19. közötti időszakban várható, a sikeres pályázók 2034-ig használhatják a frekvenciákat.

frekvencia mobil mnhh
Kapcsolódó cikkek