Cégvilág

Oroszok a mega-platinabányában

Hárommilliárd dollárnyi tőke áramlik egy hatalmas, afrikai lelőhelybe, amely platina mellett palládiumot, aranyat, nikkelt és rezet is tartalmaz.

Az orosz Rosztek és a helyi Vi holding konzorciuma hárommilliárd dolláros beruházásra készül a világ második legnagyobb platinabányájában, Zimbabwében, számolt be a Kommerszant annak a levélnek alapján, amelyet a Rosztek vezérigazgatója Vlagyimir Putyin orosz elnöknek küldött.

A hírről beszámoló Reuters azt írja, hogy konzorcium az év végére kívánja felmérni a lelőhely tényleges vagyonát. Ennek részeként 500 millió dollárból épít egy bányászati- és feldolgozó komplexumot. E munka 2015 elején indulna, és 2018-ban zárulna. Éves termelését 18,7 tonnára várják. A Rosztek tavaly vásárolta meg a területen lévő bányászati jogokkal rendelkező orosz-afrikai Ruschrome Mining 50 százalékát. Ennek alapján áprilisban Szergej Csemezov, az állami Rosztek vezetője azt írta Putyinnak, hogy a konzorcium létrehozása lényegében megtörtént. Az orosz elnök egyet értett Csemezov azon felvetésével, hogy a projekthez az orosz állami Vnyesekonombank hitelét kell felhasználni.

A Vi Holdingot VitalijMasickij orosz milliárdos ellenőrzi. Az üzletember a Kommerszantnak megerősítette, hogy a konzorcium létrejött. A Darwendale platinabánya bizonyított készlete 19 tonna, emellett kinyerhető onnan 775 tonna egyéb fém is, többek között palládium, arany, nikkel és réz.

Rosztek platina
Kapcsolódó cikkek