Cégvilág

Visszatértek a nagy ingatlanbefeketők Közép-Európába

Továbbra is lendületben vannak az ingatlanbefektetések a Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország alkotta Közép- Európában.

A Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlan tanácsadó vállalat adatai szerint a második negyedévben összesen 1,14 milliárd eurót fektettek be a régióban, ami 73 százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos időszakában mértet. A féléves összesítés pedig a bázisnál 38 százalékkal magasabb, hozzávetőlegesen 2,5 milliárd eurós befektetési szintet mutat a régióban.

Tekintettel a tervben lévő tranzakciókra, amelyek az év második felében zárulnak le, az idei évben az összbefektetés várhatóan meghaladja a tavalyi évét. A legtöbb Lengyelországban történt a második negyedévben és az első fél évre vonatkozó adatok is azt mutatják, hogy Lengyelország iránt a legmagasabb a kereslet a régióban. Ugyan Lengyelországban kevesebb üzletet kötöttek – a második negyedévben 497 millió eurónyi befektetés történt –, de több ügylet lezárásával a harmadik negyedév során jelentős növekedésre számít a C&W. Csehország sokat profitál abból, hogy a javuló gazdasági mutatók révén visszatérnek a befektetők. A teljes befektetési volumen az országban a második negyedévben elérte a 340 millió eurót, míg egy évvel korábban csupán 108 millió euróra rúgott.

A befektetők érdeklődése Szlovákia, Románia és Magyarország iránt az első fél évben megnőtt, ahogy az alapok újra érdeklődést mutatnak ezek iránt az országok iránt. Az Allee bevásárlóközpont 50 százalékának eladásával Magyarország a legjobb második negyedéves teljesítményét produkálta 2010 óta és várhatóan további jelentős ügyletek zárulnak hamarosan. Az elemzők szerint várható, hogy ez a fellendülés hatással lesz a piac fejlődésére a második felében. A négy országban a befektetések 43 százalékával továbbra is az irodák határozták meg a az ingatlanpiacot a második negyedévben. A befektetők különös bizalmat szavaznak a jó minőségű, jó helyen lévő ingatlanoknak, a kevésbé jó elhelyezkedésű, de új kínálattal szemben. Az irodapiac legnagyobb tranzakciója és egyben a legnagyobb befektetési tranzakció a Prága 4. kerületében található City Tower értékesítése volt.

“A nagyobb befektetők Lengyelország és Csehország területén keresnek kiemelkedő bevásárlóközpontokat. Magyarország és Szlovákia vezető bevásárlóközpontjai is visszakerültek azon befektetők térképére, akik vásárolni szeretnének” – mondta James Chapman, a Cushman & Wakefield CE befektetési vezetője. A kiskereskedelmi üzlethelyiségeknél a legnagyobb adásvétel a második negyedévben az ING tulajdonában lévő budapesti Allee Bevásárlóközpont 50 százalékának 95 millió euróért való értékesítése volt.

Emellett a Meyer Bergman megvásárolta a prágai Fashion Aréna központot, a CBRE Global Investors pedig a Galeria Mazovia bevásárlóközpontot vette meg. A régió kiskereskedelmi piaca további jelentős aktivitásra számíthat az év második felében. Az összes befektetés 14 százalékával az ipari ingatlan szektor is felülmúlja az elmúlt tíz év teljesítményét. A Blackstone 118,2 millió euróért megvásárolt egy, a Standard Life Investments tulajdonában lévő logisztikai központot Lengyelországban.

allée ingatlan befektetés
Kapcsolódó cikkek