Cégvilág

Fukusima: az oroszok besegítenek

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern radioaktív hulladék kezelésével foglalkozó vállalata, a RoszRAO egyike annak a három külföldi cégnek, amelyet felkértek a japán hatóságok a Fukusima Daiicsi (Fukusima-1) atomerőműben 2011 márciusában történt baleset miatt elszennyeződött vizek radioaktív tríciumtól való mentesítésre.

Összesen 29 vállalat közül választották ki a RoszRAO-t, az amerikai Kurion Inc. és az amerikai-japán GE Hitachi Nuclear Energy Canada Inc. cégeket, amelyeknek 2016 márciusáig kell kutatásaik alapján előterjeszteni a víztisztítási technológiára vonatkozó javaslatukat.

A japán hatóságok a Fukusima Daiicsi (Fukusima-1) atomerőműben 2011 márciusában történt baleset miatt elszennyeződött vizek radioaktív tríciumtól való mentesítésére kérték fl a cégeket.

A kutatásokat a japán kormány 9,5 millió dollárral támogatja, számol be az atomenergiainfo.hu. A nagy erejű földrengés utáni szökőárt követő tartós áramkimaradás miatt hűtés nélkül maradt három reaktorban teljes zónaolvadás történt. Az erőműből nagy mennyiségben kijutott radioaktív anyagok, köztük radioaktív víz, tíz kilométeres távolságig beszennyezték a környezetet. A Nemzetközi Nukleáris Eseményskála (INES) szerinti, a csernobili katasztrófához hasonlóan a legsúlyosabb, 7-es fokozatba sorolt baleset fő okaként egy 2012-es japán parlamenti bizottsági jelentés az emberi felelőtlenséget jelölte meg, miután az üzemeltető Tokiói Elektromosenergia-szolgáltató Vállalat (TEPCO) vezetősége és az állami ellenőrző hatóság lebecsülte a kockázatokat és nem tett meg alapvető biztonsági intézkedéseket.

A RoszRAO a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék gyűjtése, tárolása és feldolgozása mellett az orosz hadiflotta atomtengeralattjáróiról és az atomjégtörőkről származó nukleáris hulladék kezelésével is foglalkozik.

Fukusima víztisztítás RoszRAO
Kapcsolódó cikkek