Cégvilág

Javul a számlafizetési fegyelem

Az idei első fél évben a cégek átlagosan számláik 65 százalékát fizették időben, míg 2013 azonos időszakában csupán 60 százalékát, derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő, fizetési tapasztalat programjából. A Világgazdaságnak összeállított elemzésből kiderült, hogy a számlafizetési határidők és késedelmek, valamint az extrém 90 napos késések is csökkentek.

Az idei év első 6 hónapjában a cégek átlagosan 27 napos fizetési határidővel egyenlítették ki számláikat, egy évvel korábban ez az érték még 29 nap volt – derült ki a Bisnode fizetési tapasztalat program adataiból, amely évente több mint 1,5 millió számlát dolgoz fel. A csökkenést valószínűleg az is eredményezte, hogy egy tavaly nyáron életbe lépett törvénymódosítás szerint nyomós ok nélkül nem lehet megállapítani 30 napnál nagyobb fizetési határidőt.

A legnagyobb fizetési határidővel a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása területén, az építőiparban, a vegyiparban, a feldolgozás és a gumigyártás terén kell számolni. Az elektronikai cikkeket gyártóknál a fizetési határidő 46 nap, a többi szektorban pedig 35 és 40 nap körül mozog.

Kiugróan magas – 36 nap feletti – fizetési határidőt szabnak Borsod-Abaúj-Zemplén megye cégei, de Somogy, Zala és Hajdú-Bihar és Fejér megyében is átlagosan 30 nap feletti fizetési határidőt alkalmaznak. Azoknak kell a leghamarabb kiegyenlíteniük számláikat, akik Győr-Moson-Sopron megyei, Csongrád vagy Nógrád megyei vállalkozásoknak tartoznak.

A fizetési határidők alakulása nem ad teljes képet arról, hogy milyen a cégek fizetési fegyelme, mivel a határidők változása függhet egy iparág szezonalitásától vagy a törvényi változásoktól, illetve a szokásjogtól is. Sok esetben éppen a rossz fizetési fegyelem esetén alkalmaznak rövidebb határidőket, hogy a kockázatos cégeknek minél rövidebb ideig kelljen a vállalatoknak hitelezni. Ezeknek a számlafizetési késedelmekkel együtt történő vizsgálata azonban már jó alapot szolgáltat a cégvilág fizetési moráljának felmérésére.

A Bisnode fizetési tapasztalat programban a késedelmek alakulását megfigyelve – ha 2014 első félévének átlagát vetjük össze az előző év első 6 hónapjával – azt láthatjuk, hogy szerencsére azok is csökkentek, ugyanis az elmúlt időszakban a korábbi 20 napos számlafizetési késedelem 17 napra csökkent, ami határozottan pozitív trendnek mondható. A legnagyobb fizetési késedelemmel a papíriparban, a vegyiparban, az építőiparban és az ingatlanügyletek területén tevékenykedő cégek esetében számíthatunk. Ezekben a szektorokban a 28 napot is meghaladja a számlafizetési késedelem.

Néhány megyében sokat kell várni a pénzre

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye cégei fizetnek a legkisebb fegyelemmel, azaz amennyiben ők késnek számláik kiegyenlítésével, akár átlagosan 53 napot is várniuk kell hitelezőiknek. Somogy megye a második, 49 nappal, a harmadik helyen pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahol az átlagos pénzhez jutási idő 48 nap volt. Fejér megyében 47, Budapesten pedig 46 napot kell várni.

Az elmúlt 12 hónapot összehasonlítva az ezt megelőző időszakkal látható, hogy az extrém, 90 napos – erősen fizetésképtelenségre utaló – késések aránya is csökkent, amit szintén pozitív trendként könyvelhetünk el a magyar cégek fizetési szokásaival kapcsolatban.A fizetési határidők és a számlakiegyenlítési késedelmek összege azt jelzi, hány napot kell egy vállalkozásnak pénzére várnia számlája kiállítása után, ha megrendelője késik a számla kiegyenlítésével. A Bisnode fizetési tapasztalat program szerint a pénzhez jutási idő ma Magyarországon átlagosan 44 nap, de vannak olyan iparágak, amelyekben jóval többet kell várni.

Az építőipar, vegyipari, papíripari cégeknek utólagos fizetést engedélyezők átlagosan több mint 60 nap után jutnak csak a pénzükhöz. „Üdvözlendő az a folyamat hazánkban, hogy a cégek rövidebb határidővel és kisebb késésekkel fizetik számláikat, de még így is nagyon magas a késedelmes napok száma” – mondta Keleti József, a Bisnode csoport Country Managere. „Egy kisebb vállalkozás esetében komoly likviditási problémákat is okozhat, amennyiben a megrendelő 2 hónap után fizeti ki csak a számlát.”

Az elmúlt 12 hónapot összehasonlítva az ezt megelőző időszakkal látható, hogy az extrém, 90 napos – erősen fizetésképtelenségre utaló – késések aránya is csökkent, amit szintén pozitív trendként könyvelhetünk el a magyar cégek fizetési szokásaival kapcsolatban. -->

számla késedelem fizetés
Kapcsolódó cikkek