Cégvilág

Megszűntek a trafikrablások?

Hónapok óta szinte elvétve követnek el bűncselekményeket az ország dohányboltjai ellen, míg korábban volt olyan időszak, amikor naponta két eset miatt is eljárás indult - írja a Magyar Nemzet.

A múlt év majd minden napjára jutott egy trafikbűncselekmény – tudta meg a lap az Országos Rendőr-főkapitányságtól. Az adatok szerint 2013 júniusának vége és 2014. július elseje között 358 bűntettet jegyeztek fel. Az esetek nagyjából felében betörés miatt indult eljárás; közel száz alkalommal rablás gyanúja merült fel, két-két tucat esetben pedig lopás, rongálás és csalás kapcsán kellett tisztázni a körülményeket. Némely ügyekben sikkasztás, kényszerítés, kifosztás vagy garázdaság miatt vette kezdetét a hivatalos eljárás.

A rendőrségi adatokból három érdekesség olvasható ki. Mindenekelőtt az, hogy az ügyek háromnegyedében ismeretlen személy követte el a cselekményt, 91 eljárásban ugyanakkor nem volt kérdéses a nyomozó hatóság előtt, kihez köthető a bűncselekmény. Másodszor az emelhető ki, hogy az esetek harmadát a fővárosban és Pest megyében jegyezték fel, miközben egyes megyékben jóformán ismeretlen fogalom a trafikbűncselekmény - olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Tolnában tizenkét hónap alatt például két ügy indult, Csongrádban három, Szabolcsban és Jász-Nagykun-Szolnokban pedig összesen négy-négy.
Végezetül érdemes egy pillantást vetni arra is, hogy a trafikrendszer működésének első évében mely időszakokban követték el a legtöbb bűncselekményt. Az új árusítási szisztéma kezdeti heteiben – vagyis tavaly június végén és júliusban – 46 ügy indult, míg augusztusban egy napra átlagosan két bűntény jutott.

Tavaly ősszel, majd télen némileg apadt a regisztrált ügyek száma, átlagosan napi egy betöréssel, lopással, rablással vagy rongálással azonban ekkor is számolniuk kellett a dohányboltok üzemeltetőinek. A helyzet tavasszal változott meg: márciusban 21 nyomozás indult, áprilisban és májusban pedig már csupán egy-egy tucat ügyben kellett vizsgálódniuk az ország nyomozóinak. Ezek után júniusban mindössze hat esetet jegyeztek fel - írja a Magyar Nemzet.

dohánybolt trafik bűncselekmény rablás
Kapcsolódó cikkek