Cégvilág

Most a VW ellen nyomoz Kína

A kínai korrupcióellenes hatóság közölte: nyomozást indított a FAW-Volkswagen Automotive Co. egy volt és egy jelenlegi vezető tisztségviselője ellen, "súlyos törvénysértés" miatt.

A hatóság weboldalán közzétett nyilatkozat szerint a Volkswagen kínai vegyes vállalatának korábbi általános vezetőhelyettese, Li Wu és a cég Audi-értékesítésért felelős vezetőhelyettese, Zhou Chun ellen indítottak vizsgálatot. A hatóság közölte: a közelmúltban rendkívüli vizsgálatot tartottak a FAW csoportnál, az állami tulajdonú autógyártó az egyik olyan vállalat, amelyben a Volkswagen konszernnek részesedése van Kínában.

Kína az utóbbi időben nagy hangsúlyt fektet a monopóliumellenes törvényeinek betartatására, ennek kapcsán került a hatóságok látókörébe az Audi. A hónap elején az árszabályozásért felelős kínai Állami Fejlesztési és Reformbizottság (ÁFRB) már közölte: megbírságolja az Audit és a Chryslert monopolhelyzettel kapcsolatos visszaélések miatt, azt azonban nem tudni, hogy a mostani bejelentés ehhez kapcsolódik-e.

A múlt héten jelentette be Pekingben az Állami Fejlesztési és Reformbizottság, hogy 12 japán autóalkatrész-szállítóra összesen 1,24 milliárd jüan bírságot szabtak ki a kínai hatóságok árkartell miatt. Az érintett japán cégek a Hitachi, a Denso, az Aisan, a Mitsubishi Electric, a Mitsuba, a Yazaki, a Furukawa, a Sumitomo, valamint a csapágyakat előállító Nachi, NSK, JTEKT és NTN.

A Hitachi és a Nachi vállalatok mentesülnek a bírság megfizetése alól, mert ez a két cég jelentette a hatóságoknak elsőként a kartellt és fontos bizonyítékokat szolgáltattak – közölte az ÁFRB, amely szerint nyolc japán autóipari beszállító gyakran folytatott két- és többoldalú tárgyalást Japánban 2000 januárja és 2010 februárja között, amelyek során összehangolták áraikat a kínai piacon.

A négy csapágygyártó Japánban és Sanghajban 2011 júniusáig több mint tíz éven át rendszeresen egyeztettek áremeléseik mértékéről és időpontjáról a kínai piacon, és később a megállapodásoknak megfelelően is emelték áraikat, közölte az ÁFRB.

árkartell VW autó korrupció
Kapcsolódó cikkek