Cégvilág

Rosszul járna a magyar foci, ha nyilvános lenne a róla készült jelentés?

Az Atlatszo.hu kikérte a labdarúgó-akadémiák szakmai működéséről készítetett auditjelentést. Az akadémiákat közvetlenül, társasági adójuk terhére támogató magáncégek (vagy köztulajdonban álló cégek) mellett a központi költségvetés is komoly vissza nem térítendő támogatásokat tol bele az akadémiákba - írja a portál. A támogatásokról az MLSZ dönt: az idén kiosztott 1,71 milliárd forintot például részben éppen arra, hogy az akadémiák számolják fel a hiányosságokat, amelyekről a jelentés ír.

Az MLSZ az adatkérést részben teljesítette, mivel megküldte a portálnak a belga Double Pass által elkészített vezetői összefoglalót. Ez tartalmazza a vizsgálat részletes szempontokra bontott eredményét az öltözők felszereltségi mutatóitól az edzői szoftverek alkalmazási gyakoriságáig, azonban az Átlátszó szerint ezek mind összesített, az egyes akadémiák értékelését nem tartalmazó adatok és megállapítások. Ennél többet azonban nem közölt a szövetség, mert "az első körös átvilágítás részletes eredményeinek nyilvánosságra hozatala – a fent említett jogi korlátokon túlmenően – szakmailag nem szolgálja, ugyanakkor feltételezhetően negatívan befolyásolhatja a projekt sikerét".

Ezen kívül az MLSZ szerint az audit részletei "az egyes akadémiákra vonatkozó üzleti titkokat, személyiségi jogok által védett adatokat tartalmaznak, másrészt a Double Pass szellemi tulajdonát képező munkamódszereket tartalmazzák".

 

Foci sport utánpótlás
Kapcsolódó cikkek