Cégvilág

A szívinfarktus is örökölhető

A környezeti tényezők (életmód, dohányzás, rizikófaktorok) mellett a genetikának is szerepe lehet a koszorúér-betegségek, így a szívinfarktus kialakulásában – állapították meg a Semmelweis Egyetem kutatóinak egyedülálló ikerpár-vizsgálata. Ezért akinek a családjában előfordult szívroham, annak gyermekkorától fogva jobban vigyáznia kell magára.

Egy egyedülálló kutatás első fázisa zárult le a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. Száztíz egy- és kétpetéjű ikerpár bevonásával végeztek kutatási célú háromdimenziós koszorúér CT-vizsgálatot. Az egypetéjű ikrek esetében vagy mindkettőjüknél diagnosztizáltak koszorúér-betegséget, vagy egyiküknél sem.

Így az előzetes eredményekből is nyilvánvaló: a koronária-betegség kialakulásában a genetika is felelős – mondja a Lendület Kardiovaszkuláris Képalkotó Kutatócsoport vezetője, Maurovich-Horvat Pál. A kardiológus szerint azonban a hajlam nem minden: a betegség súlyosságát, illetve hogy okoz-e valaha infarktust, az életmód határozza meg. A vizsgálatban résztvevő ikerpárok esetében ugyanis, akiknek magasabb vérnyomása és koleszterinszintje volt, dohányzott vagy stresszesebb életet élt, jóval előrehaladottabb stádiumban volt a betegség, mint az egészségesebb életmódot folytató testvérnél.

A szakember a betegségre hajlamosaknak (is) azt javasolja: már gyermekkortól sportoljanak rendszeresen, egyenek sok nyers zöldséget, gyümölcsöt, halat és olíva olajat; amennyire lehet, kerüljék a stresszt és semmiképp ne dohányozzanak. Ha ezeket betartják, még a veszélyeztetettek esetében is kivédhető a szívinfarktus kialakulása.

Magyarországon újdonság a jelenlegi klinikai kutatás során alkalmazott háromdimenziós CT-vizsgálat, aminek felvételein láthatóvá válnak az érfalon a lerakódások. Ezen kívül az ikerpárok vérmintáiból valamennyi vizsgálatot elvégeztek, melyekre a tudomány mai állása szerint lehetőség nyílik. Az eredmények segíthetnek annak kiderítésében, hogy mely környezeti tényezők milyen mértékben járulnak hozzá a koszorúér-betegséghez.

Hazai és nemzetközi kutatások eddigi eredményei arra is rávilágítottak, hogyan öröklődik a koronária-erek struktúrája, geometriája. Ez azért fontos, mert az érhálózat formája meghatározza, hol alakul ki lerakódás, és az milyen veszélyekkel jár. A kutatócsoport hosszú távú célja, hogy képalkotó és laboratóriumi vizsgálatokkal időben meg tudják határozni, melyik plakk okoz később infarktust.

A kiválasztott ikerpárok nem tudtak koronária-betegségről, mégis számos esetben találtak nagy kockázatú, súlyos fokú szűkületet okozó lerakódásokat a koszorúérben. Ezeknél a résztvevőknél néhány esetben szívkatéterezésre is szükség volt, így a kutatás már most életeket mentett.

kutatás koszorúér Semmelweis Egyetem szívinfraktus
Kapcsolódó cikkek