Cégvilág

Átadták az 1,7 milliárdba kerülő új utat, de még nem lehet használni

Elkészült a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ömböly község és a romániai Szaniszló (Sanislau) közötti útszakasz, az 5,6 millió eurós (1,7 milliárd forint) beruházás átadási ünnepségét szombaton tartották a magyar-román határon.

A 12 kilométer hosszú út több mint 10 kilométeres szakasza román oldalon Szaniszlót és az országhatárt, a fennmaradó csaknem 2 kilométeres része a határt és Ömbölyt köti össze. A fejlesztéshez mintegy 4,8 millió eurós támogatást nyert el az Európai Regionális Fejlesztési Alapból a két település, a fennmaradó összeget saját forrásból, illetve nemzeti támogatásból finanszírozták. A beruházáshoz hiányzó 65 millió forintot a magyar kormány biztosította a községnek - mondta Trefán Gábor (Fidesz-KDNP), Ömböly polgármestere az MTI-nek.

Tőkés László néppárti európai parlamenti (EP-) képviselő gratulált a beruházáshoz, majd arról beszélt, hogy bár a két falu között kicsi a távolság, Trianon után nagyon hosszú volt ez az út, hiszen a határ gyakorlatilag átjárhatatlan volt. A közös Európában ez a távolság "semmiség számunkra" - mondta a politikus. Tőkés László szerint nem a földrajzi távolság a döntő, hanem inkább a százszorosan hosszabb politikai utat nehéz megtenni "nemzettől nemzetig és embertől emberig".

Ma kölcsönösen jó románnak és magyarnak lenni, hiszen elkészült egy út, és remélhetőleg itt egy új határátkelő is megnyílik majd a közeljövőben - mondta az EP-képviselő. Elmondta, a tervek szerint tizennyolc új átkelőt alakítanának ki a román-magyar határon, ezek közül néhány már megépült, többet pedig hamarosan átadnak.

Az átkelők jövője függ attól, hogyan alakul a magyar-román viszony, és attól is, "mikor veszik fel végre Romániát a schengeni övezetbe" - mondta Tőkés László, hozzátéve, hogy Magyarország támogatja Románia felvételét. A schengeni övezethez tartozó országok között nincs határellenőrzés.

Az ünnepségen megjelent Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megye több elöljárója is, köztük Seszták Oszkár, a szabolcsi közgyűlés elnöke, Adrian Stef, a Szatmár megyei tanács elnöke, illetve Simon Miklós, a Fidesz országgyűlési képviselője is. A határon átvezető új ömbölyi utat Románia schengeni csatlakozása után használhatják az utazók. Az utat jelenleg sorompó zárja le.

Románia Adrian Stef szabolcsi közgyűlés elnöke tőkés lászló sorompó Seszták Oszkár néppárti Európai Regionális Fejlesztési Alap Sanislau Magyarország Ömböly Simon Miklós Trefán Gábor Fidesz fidesz-kdnp Szaniszló Szabolcs-Szatmár-Bereg megye román-magyar határ a Szatmár megyei tanács elnöke
Kapcsolódó cikkek