Cégvilág

Orosz érdeklődés az IC+ kocsink iránt

Az orosz RZSD vezetői hamarosan szemrevételezik a MÁV Gépészet (ma már a MÁV-Start része) által fejlesztett IC+ vasúti személykocsit, novemberben terítékre kerülhet egy közös, záhonyi ro-la terminál építésének a terve.

Vlagyimir Jakunyin, az Orosz Vasutak elnöke Dávid Ilonával tárgyalt Jekatyerinburgban, a Transzszibériai Szállítások Koordinációs Tanácsa (TSZKT) rendezvényén, áll a MÁV közleményében.

A találkozón a két elnök egyetértett abban, hogy a politikai helyzettől függetlenül a résztvevő országok, így Magyarország érdeke is a vasút fejlesztése és minél nagyobb áru- és személyforgalom vasútra terelése. Kiértékelték a MÁV és az RZSD közös munkacsoportjának munkáját és az együttműködés fejlesztése mellett szálltak síkra. A következő, novemberi munkacsoport ülésen kimelt feladatként kerül napirendre a záhonyi logisztikai szolgáltatások körének kibővítési terve, ezen belül egy esetleges ro-la terminál építése.

Dávid Ilona ismertette, hogy az IC+ kocsik fejlesztése révén a vasúti járműgyártás magyarországi újjáélesztésére. Vlagyimir Jakunyin pedig megígérte, hogy cégének személyszállító leányvállalata megvizsgálja az IC kocsigyártás területén kínálkozó lehetőségeket, amelynek első lépéseként a berlini InnoTrans kiállításon megtekintik a MÁV-Start által fejlesztett IC+ személykocsikat. Az RZSD a növekvő forgalomra számítva nagy mennyiségű gördülőállomány beszerzését tervezi hosszú távú stratégiájában.

Előadásában Dávid Ilona kiemelte, hogy Magyarország Ázsia és az közötti egyik összekötő kapocsként eddig is aktív szerepet vállalt az uniós árufuvarozási korridorok létrehozásában. Tavaly a MÁV irányításával kezdte meg működését az Európai Unió 7-es számú vasúti árufuvarozási folyosója. Hazánk Franciaországgal, Spanyolországgal, Olaszországgal és Szlovéniával közösen részt vett a 6-os számú korridor létrehozásában is. Az RFC folyosók kialakítása nemcsak az EU versenyképes vasúti közlekedési hálózatának megteremtésében lehet sikertörténet, hanem összekapcsolva a transzszibériai vasútvonalakkal egy kontinenseken átnyúló együttműködésre nyílhat lehetőség.

RZSD Vlagyimir Jakunyin ro-la záhonyi dávid ilona IC+ MÁV
Kapcsolódó cikkek