Cégvilág

Új szerepben a Dunamenti Erőmű

Új tulajdonosa új üzleteket keres a Dunamenti Erőmű számára, a társaság hasznosítaná óriási telephelyét és újra együttműködne a Mollal. A tulajdonos MET Power AG vezérigazgatója, Lehőcz Balázs Gábor szerint az erőmű G3-as blokkjával most jól előzhetők a modernebb, ám másra optimalizált egységek is

Olyan vevőket keres a Dunamenti Erőmű termékeire annak új tulajdonosa, a MET Power AG, amelyekkel középtávra is tervezhet. „Vizsgáljuk azokat a finom műszaki részleteket, hogy eldönthessük, mely blokkokban, mely termékek állíthatók elő költséghatékonyan” – mondta lapunknak Lehőcz Balázs Gábor, a MET Power AG vezérigazgatója. Az erőműnek a 200-200 megawattos G1-es, G2-es, illetve a felújított, 400 megawattos G3-as blokkja hadra fogható, de a MET elsősorban a nagyobb hatásfokú G2-re és a G3-ra alapozhat.

Lehőcz Balázs Gábor elutasította lapunk feltevését, hogy a MET az általa beszerzett, olcsó gázzal teheti piacképessé az erőmű áramát, hiszen jelen feltételek mellett a G3-asnál modernebb, gönyűi erőmű áramára sincs vevő. „Egyrészt az olcsó gáz városi legenda. Piaci árú gáz van, amihez bárki hozzájuthat nyugati és keleti forrásból is. Másrészt, bár a gönyűi erőmű sok tekintetben felsőbb kategóriát képvisel, a G3-as blokkunk műszaki paraméterei jobban kedveznek a mostani piaci elvárásoknak” – magyarázta. A gönyűi erőművet ugyanis folyamatos termelésre és nagy kapacitás-kihasználásra optimalizálták, amire azonban a hazai piacon most kevesebb az igény.

A kereslet ma inkább a G3-asnak kedvez, amely alacsonyabb kihasználtság mellett is gazdaságosan indítható, vagyis az úgynevezett zsinórterméktől eltérő termékeket lehet vele célszerűen előállítatni.
Eltérőek az erőmű-tulajdonosok stratégiái is. Míg egy hagyományos multiutility csoportnál a magyarországi erőmű az áramtermelő portfóliónak pusztán egyik eleme, a MET-nél a szerteágazó európai energiakereskedelem optimalizálásának eszköze. Ez utóbbit példázza, hogy a július 1-jén beindított G3-as blokk most épp áll, mert a tőle rendelt áramot a MET más forrásból gazdaságosabban le tudja szállítani.

További százhalombattai terv, hogy a Dunamenti felélesztené korábbi együttműködését a Mol Dunai Finomítójával. Áramot, forró vizet és gőzt is eladna az olajfeldolgozónak. Arra is készül, hogy hasznosítsa a 128 hektáros telephelyének a használaton kívüli, de meghatározó részét. A terület jól megközelíthető vasúton, közúton és vízen is, valamint kiszolgálhatók onnan a közeli, százhalombattai ipari park vállalatai is.

A MET Power működésének megalapozását is segítő MET Magyarország Zrt. tavalyi árbevételéhez viszonyított nyereségességét az iparági kereteken belülinek ítélte meg Lehőcz Balázs. A csoport alacsony költséggel és hatékonyan működik. A Dunamenti Erőmű az 1960-as években a Mol Dunai Finomítójának szerves részeként épült. A szinergia fennmaradt akkor is, amikor a belgiumi Electrabel ellenőrzése alá került. A Dunamenti a privatizációs szerződéssel egyidejűleg hosszú távú árameladási szerződést kötött az MVM-mel. Az ár nem volt túl magas, de garantált átvétel járt vele, ami biztos megtérülést jelentett. Az erőműtársaság akkor került lefelé tartó spirálba, amikor (uniós előírásra) 2008-ban e szerződéseket fel kellett bontani, és az erőműveknek a piacról kellett megélniük.

Gazprom: kisebb profit

A vártnál nagyobb mértékben esett a Gazprom orosz gázipari cég első negyedévi adózott eredménye – közölte az MTI. A március végével záródott három hónapban az adózott eredmény 223 milliárd rubel lett. Ez 41 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól és kisebb a Reuters konszenzusában szerepelt 263,6 milliárd rubelnél. A Gazprom az akkor még Ukrajnának olcsón szállított gázzal és a rubel gyengülésével indokolta a nyereségcsökkenést. Az értékesítési árbevétel 1,56 ezer milliárd rubelre emelkedett az egy évvel korábbi 1,46 ezer milliárdról.


Mol Dunamenti Erőmű erőmű
Kapcsolódó cikkek