Cégvilág

Az ötéves terv után távozik a Fiat mágusa

Sergio Marchionne bejelentette: elhagyja a Fiat-Chrysler konszern vezetői székét, miután 2018-ban lezárul a vállalatcsoport fejlesztését célzó ötéves projekt.

"Biztos, hogy mást fogok csinálni, hadd jöjjenek az ifjú titánok" – nyilatkozott a Balocco tesztpályánál adott interjúban a Bloombergnek Sergio Marchionne. A hírügynökség gyorshírként közölte Twitterén Marchionne döntését ma reggel, a részvényárfolyam egyelőre nem reagált a hírre.

Amióta 2004-ben átvette a Fiat csoport irányítását, Marchionne megháromszorozta a cég bevételét és üzemi eredményét is. Most, hogy lezárult az amerikai Chryslerrel történő fúzió, a menedzser célja, hogy 2018-ra ötszörösére, 5 milliárd euróra emelje a vállalatcsoport nettó profitját.

Ennek érdekében 48 milliárd eurót fektetnek a felsőbb kategóriás modellek fejlesztésébe és gyártásába. A Fiat új Alfa Romeo modellekkel turbózná fel az olasz márkát, míg a Chryslerhez tartózó Jeepek eladását 1,9 millió darabra emelné azzal, hogy az Észak-amerikai piacon túl is népszerűsítené a terepjáró márkát.

Marchionne hosszabb ideje dolgozik vezérigazgatóként a Fiat csoportnál, mint bármelyik más jelentős autógyártó vezetője, és úgy látja, a jövőben több menedzser között oszthatják el azokat a feladatokat, amiket most egy személyben végez el.

A Bloomberg szerint erős jelöltek léphetnek Marchionne helyére, az viszont biztos, hogy az alapító-főrészvényes Agnelli család a jövőben is távol tartja magát az operatív vezetéstől. John Elkann elnök a Balocco tesztpálya mellett adott interjújában kijelentette: a menedzsment megosztása jól működik, az Agnelli család a jövőben is az elnöki pozíciót adná, a vezérigazgatói széket pedig a családon kívüli szakértő foglalja el.

Elkann szerint erős jelöltek közül választhatják ki Marchionne utódját, de részleteket persze nem árult el. Tavaly viszont említett néhány nevet a potenciális jelöltek közül: szóba jöhet Alfredo Altavilla, a Fiat európai vezetője és Mike Manley, a Jeep márka vezetője is.

Mivel foglalkozik majd 2018 után az európai autóipar egyik legsikeresebb ex-vezére? "Nos igen, szeretnék mást csinálni, például gondolkozni, ami nem mindig lehetséges emellett a munka mellett" – jelentette ki Marchionne.

Marchionne fiat Chrysler
Kapcsolódó cikkek