Cégvilág

Ha nikotinos, gyógyszernek számít az e-cigi

Most már egészen bizonyos, hogy jövőre sem lehet majd dohányboltban e-cigit forgalmazni, mert az Magyarországon egyértelműen gyógyszernek minősül.

A lakosság egészségségére ártalmas időjárási körülmények (hideg, meleg) esetén bevezetendő klíma-egészségügyi intézkedések kidolgozása, valamint egy országos hőség-riasztási rendszer működtetése is szerepel azok között az intézkedések között, amelyeket több más törvényjavaslat mellett nyújtott be a parlamentnek az Emberi Erőforrás Minisztériuma. 

Egy másik módosítás egyértelművé teszi az e-cigaretta státuszát: amennyiben nikotint tartalmaz, gyógyszernek minősül, vagyis nem forgalmazható dohányboltban. A jogalkotók ugyan elismerik, hogy kevésbé káros a hagyományos dohánytermékeknél, ám szerintük arra alkalmas, hogy a fiatalok általa rászokjanak a dohányzásra, ezért nem annak forgalmazását "megfelelő engedélyezési eljárások lefolytatása után" csak gyógyszerként lehet engedélyezni. A jogszabály-tervezet kétmillió potenciális e-cigaretta fogyasztóval számol.

A kórházakon kívüli szervezett ügyeleti ellátás irányítása ezentúl a mentők feladata lesz. Az OMSZ szerepe a betegszállításban is nő nem csak koordinálják, hanem felügyelik, ellenőrzik is ezt a tevékenységet.

e-cigi tervezet
Kapcsolódó cikkek