Cégvilág

Jó idők járnak a Wal-Martra

Növelte kissé forgalmát a harmadik negyedévben a világ legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca, az amerikai Wal-Mart.

Az októberrel zárt harmadik pénzügyi negyedévben 115,7 milliárd dollárról 2,8 százalékkal, 119 milliárd dollárra nőtt a Wal-Mart Stores Inc. értékesítési árbevétele, elsősorban a Neighborhood Market kisüzletek növekvő forgalmának köszönhetően. Elemzők 118,35 milliárd dollár forgalmat vártak.

A Neighborhood Market üzletek forgalma összehasonlítható alapon 5,5 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, míg a Wal-Mart lánc teljes forgalma 0,5 százalékkal. A forgalom mostani növekedését hat negyedéven át tartó stagnálás és csökkenés előzte meg.

A nettó nyereség 0,4 százalékkal, 3,71 milliárd dollárra csökkent a 2013 harmadik negyedévi 3,74 milliárd dollárról.

Az egy részvényre jutó nyereség a harmadik negyedévben 1,15 dollár lett a tavalyi harmadik negyedévi 1,14 dollár után. A Wal-Mart 1,1 millió részvényt vásárolt vissza a negyedév folyamán összesen 82 millió dollárért.

A harmadik negyedévre a Wal-Mart augusztusban még 1,10-1,20 dollár egy részvényre jutó nyereséget jelzett előre, kisebbet, az elemzők akkori várakozásainál.

A Wal-Mart részvényének árfolyama, ami az elmúlt jó egy évben gyakorlatilag változatlan volt, az adatok közzétételét követően két százalékkal emelkedett a tőzsdén kívüli forgalomban.

A negyedik negyedévben a Wal-Mart részvényenként 1,16-1,56 dollár nyereségre számít, a Thomson Reuters által megkérdezett szakértők pedig átlagosan 1,57 dollárra.

Egy részvényre jutó éves nyereségére vonatkozó előrejelzését 4,92-5,02 dollárra módosította a Wal-Mart a korábbi 4,90-5,15 dollárról. A FactSet által megkérdezett szakértők 4,99 dolláros részvényenkénti nyereséget várnak az idei évre.

Az idén forgalmának 3-5 százalékos, jövőre pedig 2-4 százalékos növekedését várja a Wal-Mart.

Wal-Mart
Kapcsolódó cikkek