Cégvilág

Olcsók, ám gyorsan forognak a lakótelepi panellakások

Míg 2008-ban, az ingatlanpiaci válság előtti utolsó évben eladott lakótelepi lakások átlagára országosan 167 ezer forint volt négyzetméterenként, addig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hivatalos ingatlan-tranzakciós adatbázisa alapján mára a négyzetméterár 137 ezer forintra csökkent – derül ki az OTP Jelzálogbank 2014-es Lakótelep Értéktérkép elemzéséből. A 18 százalékos átlagos csökkenés valamivel meghaladja az országos teljes lakóingatlan áresés ütemét.

Az összes eladáson belül ugyanakkor a lakótelepi lakások – vélhetően éppen olcsóságuk miatt – mára nagyobb részt hasítanak ki, mint néhány éve. „Míg néhány éve egyértelmű volt a panel lakótelepi lakások presztízs-hátránya a téglalakásokhoz képest, mára egy panelprogramon átesett, egyedi mérőkkel és új nyílászárókkal felszerelt, szigetelt ház lakása jóval gyorsabban, és akár azonos áron elkelhet, mint egy környékbeli téglalakás.

Ez persze nem mindenhol érvényes; helyi sajátosságok, mint például az adott város fekvése, lakásállománya, munkaerő-piaci helyzete, vagy a lakótelep városon belüli elhelyezkedése mind fontos tényezők” – mondta Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője. A földrajzi helyzet és a regionális gazdaság meghatározó szerepét jól mutatja, hogy a vizsgált városok közül csak három nyugat-magyarországi településen, Mosonmagyaróváron, Sopronban és Győrött nőtt 2008 óta az eladott lakótelepi lakások átlagára, mégpedig 16, 15, illetve 3 százalékkal. Budapesten a XI. és III. kerületi lakótelepek a legértéktartóbbak.

lakótelepi panellakás
Kapcsolódó cikkek