Cégvilág

Paks jól vizsgázott

A Paksi Atomerőmű a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) elvárásai szerint működik a most zárult, átfogó biztonsági ellenőrzés alapjén, de azért mindig vannak további fejleszteni valók. A jövő héten újabb ellenőrzés indul.

Lezárult a Paksi Atomerőműben indított, 18 napos biztonsági felülvizsgálat, amelyet a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség munkacsoportja folytatott le.

„A NAÜ biztonsági előírásainak betartását vizsgáltuk, viszont nem volt a feladatunk a létesítményt sem hatósági, sem tervezési szempontból ellenőrizni, és nem hasonlítottuk össze az erőművet más erőművekhez. Az úgynevezett jó gyakorlatokat azonban beazonosítottuk, azaz, hogy itt mit csinálnak jobban, mint máshol, hogy ezeket a tapasztalatokat meg lehessen osztani más atomerőművekkel” – mondta el a paksi tájékoztatón Pierre Gest, a NAÜ Osart csoportvezetője.

„Megállapításaink alapján határoztuk meg, hogy min kell javítani, és mely tapasztalatokat célszerű másokkal megosztani.” – tette hozzá.
Pierre Gest a Világgazdaság által kért konkrétumok között említette, hogy sugárzásmonitorozás például kifejezetten kiemelkedő szinten folyik, ahogyan a szeizmikus ellenőrző rendszer működetése is. Viszont javítható a vegyipari mintavétel módja, és lehetne fejleszteni a vegyipari továbbá a nemzetközi üzemeltetési tapasztalatok átvételén is.

Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója tájékoztatása szerint fennállása óta már több mint 20 hasonló vizsgálat történt már az atomerőműben. A mostani, az új biztonság-fejlesztési javaslatok megszerzése érdekében indított ellenőrzés 18 napig tartott. Ehhez Kovács Antal, az erőműtársaság kommunikációs igazgatója hozzátette, hogy a jövő héten újabb vizsgálat indul, hiszen az ellenőrzés az erőmű egész élettartama alatt folyik.
 
Hullán Szabolcs. Az Országos Atomenergia Hivatal nukleáris biztonsági főigazgató-helyettese megerősítette, hogy az előzetesen kapott információk alapján a létesítmény jelenleg is magas biztonsági szinten működik. A vizsgálat semmi olyan nem tárt fel, aminek alapján ezt kétségbe lehetne vonni. A nemzetközi felülvizsgáló csoport észrevételeit azonban természetesen nagyon alaposan tanulmányoznunk kell, hiszen veszélyes üzemről van szó, ahol a biztonság kiemelt fontosságú.

Hamvas paksi naü hullán gest
Kapcsolódó cikkek