Cégvilág

Zeman pályázatot írna ki a cseh atomerőművek bővítésére

Milos Zeman cseh államfő szerint új pályázatot kellene kiírni a csehországi atomerőművek bővítésére, amelyen minden érdeklődő részt vehetne.

"Egy régi szabály azt mondja, minél több érdeklődő, annál alacsonyabb ár" - jelentette ki Zeman abban az interjúban, amelyet az Ekonom című gazdasági hetilap legújabb száma közölt.

"Azt szeretném, ha a pályázaton a Westinghouse, az Areva, a Roszatom és a koreai Kepco cég venne részt. Kínai látogatásom alkalmával az ottani elnök jelezte, hogy Kína is részt szeretne venni a pályázaton" - fejtette ki az államfő. Hozzátette: előre senkit sem kell kizárni. "A cseh cégek magas részvétele az egyes érdeklődők projektjében természetes kell, hogy legyen" - húzta alá Zeman.

Jelenleg az illetékesek azt mérlegelik - folytatta az elnök - hogy egy-egy új atomreaktort építenének a dél-csehországi Temelínben és a dél-morvaországi Dukovanyban, amely a régebbi atomerőmű. Az idén áprilisban megszüntetett első pályázaton a temelíni erőmű két új energiablokkjáról volt szó.

A Cseh Energetikai Művek (CEZ) idén áprilisban azért döntött a már végső szakaszba jutott (az amerikai Westinghouse és az orosz-cseh Mir.2000 konzorcium volt már csak versenyben) pályázat törléséről, mert a cseh állam nem vállalt garanciát az építkezésre, elsősorban az áram stabil felvásárlási árára.

A Bohuslav Sobotka vezette kormány arra hivatkozott, hogy az komoly kihívást jelentene a költségvetésnek és az adófizetőknek. A visszavont pályázat értéke mintegy 250-300 milliárd korona volt. Az elektromos energia nagykereskedelmi ára több mint 50 százalékkal csökkent az euróövezeti válság kezdete óta, ami Európa-szerte visszavetette az új atomerőművi kapacitásbővítési terveket.

Ladislav Kríz, a CEZ szóvivője korábban leszögezte: Csehország energetikai biztonságának szempontjából a CEZ továbbra is fontosnak tartja az atomenergia fejlesztését és a projekteket. A konkrét lépések azonban az állami energetikai koncepciótól függenek. Ennek a dokumentumnak 2014 végére kell elkészülnie.

A CEZ részvényeinek 70 százaléka a cseh állam tulajdonában van. A cég tavalyi adózott nyeresége 35,2 milliárd korona, ami 12,3 milliárddal kevesebb, mint 2012-ben. Az idei év első kilenc hónapjában éves szinten 38 százalékkal, 19,6 milliárd koronára csökkent a CEZ nyeresége.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek