Cégvilág

Csúszik a magyar-szlovák gáztranzit: zavar a szadai kompresszorállomáson

Január 1. helyett február elejére csúszhat a magyar-szlovák interkonnektor kereskedelmi üzemének kezdete. A szadai kompresszorállomás műszaki problémái miatt még a tesztüzem sem indulhatott el, ráadásul hiányzik egy tanúsítványa a projekt hazai részéért felelős MGT-nek is.

Tovább csúszik a magyar-szlovák összekötő gázvezeték tesztüzeme, és már nem látszik tarthatónak a kereskedelmi üzem indítására kijelölt határidő sem.

A kereskedelmi üzemnek 015. január 1-jén kellene indulnia, de a szlovákiai rendszer-üzemeltető, az Eustream legfeljebb február eleji startot tart lehetőségesnek. Közlése szerint a Magyar Gáztranzit Zrt. (MGT) már többször tájékoztatta, arról, hogy az interkonnektorhoz tartozó szadai kompresszor-állomás műszaki problémái miatt nem indítható el a vezeték tesztüzeme.

A műszaki problémák és amiatt, hogy az MGT még nem szerzett meg egy, a működéséhez szükséges tanúsítványt, az Eustream szerint késhet a 2015. január 1-re tervezett kereskedelmi üzem, a lehetséges időpontnak most február eleje látszik. Emiatt a szlovákiai rendszerüzemeltető már február eleji kezdéssel számol a vezeték kapacitásainak kiosztását célzó, úgynevezett Open Season eljárás során, amíg a magyar fél nem jelzi, hogy megoldotta a műszaki problémákat. A vezeték szlovákiai szakasza műszaki szempontból teljesen kész a kereskedelmi üzem indítására.

A Világgazdaság több hete megkérdezte az MGT-t a tesztüzem késlekedésének okáról, de a mai napig nem kapott választ. Az MGT honlapjára sem került fel vasárnap délelőtt 11-ig nem került fel erről tájákoztatás, holott az Eustream már pénteken értesítette a kereskedőket. A MGT honlapján az a december 15-i bejelentés a legfrissebb, nyilvános hír, amely érvényteleníti az Open Season eljárást, és december 17-re ígér új tájékoztatást. A Világgazdaság néhány napja azt írta, hogy értesülése szerint, az MGT-nek azért kell újra levezényelnie az Open Seasont, mert az előző eljáráshoz nem volt meg az energiahivatali engedélye. A MEKH-nél nem válaszoltak egyértelmű igennel, vagy nemmel a kérdésünkre, hogy valóban híján van-e az MGT a kapacitástenderhez szükséges engedélynek. (Bár a kapott válasz, nagyon közvetve, tekinthető a megerősítésre vonatkozó utalásnak is.)

magyar-szlovák Eustream MGT
Kapcsolódó cikkek