Cégvilág

Gyöngyös a legdrágább

Mivel nem a helyi lakosokat terheli, valamint a turizmus is fejlődik, ezért számos önkormányzat döntött az idegenforgalmi adó emelése mellett. Egy gyöngyösi éjszaka 505 forintba kerül

Valószínűleg kevesen tippeltek volna arra, hogy 2015-ben Gyöngyösön a legmagasabb az idegenforgalmi mértéke, de a Világgazdaság által a Magyar Államkincstár adatbázisában megnézett turisztikailag jelentősnek nevezhető települések között a Heves megyei város bizonyult a legdrágábbnak a napi 505 forintos teherrel (2014-ben csak 400 forint volt). Ez egyben a törvényi maximumot is jelenti. Mivel éves szinten mintegy 130-140 ezer vendégéjszakával büszkélkedhet Gyöngyös, ezért az önkormányzat költségvetését közel 70 millió forinttal gazdagíthatják a vendégek. Ezt főleg magyar vendégek fizetik, ugyanis külföldiek nem túl gyakran alszanak a város szálláshelyein.

Az 500 forintos határt még Tapolca, Tihany és Martfű érte el. Az előbbi két településen 50 forintos adóemelést szavazott meg a helyi képviselő-testület, utóbbi esetében viszont 100 forintos emelést is indokoltnak láttak. Tapolcán az adóemelés mintegy 10 millió forint plusz bevételt jelent: 32 millióról 42-re nőhet a beszedett pénz. Tihanyban a 115 ezer vendégéjszaka 57 millió forintot eredményezhet, Martfű esetében pedig nagy szükség lehet a bevételekre, mert mindössze 20 ezer éjszakát tudnak felmutatni, amiből 10 millió forint jöhet össze. A száz forintos emelés 1 millió forint adótöbbletet eredményezhet.

Budapest mellett főleg a balatoni települések költségvetésében játszik kiemelkedő szerepet az idegenforgalmi adó. Hévízen már biztos, hogy 2015-ben is 450 forint marad a teher, de a mintegy egymillió vendégéjszaka így is jelentős bevételt biztosít a fürdővárosnak. Nehéz egységes, tudatos rendszert felfedezni a Balatonnál, hiszen gyakorlatilag ahány település, annyiféle összegben határozták meg az idegenforgalmi adót. Siófok nem változtatott a 400 forintos mértéken, de Balatonfüred 470 forintban állapította meg az adómértéket a tavalyi 460 forint helyett. Ez 600 ezer vendégéjszakával számolva 280 millió forintot terelhet a város büdzséjébe. Balatonkeresztúr csak 250 forintot kér, de Balatonfűzfő, Balatonvilágos és már a Balaton Sound fesztiválról híres Zamárdi is ugyanannyit kér a nyaralóktól, mint Siófok.

A megyeszékhelyek közül csak Debrecen és Győr emelt, utóbbi Székesfehérvár, Szeged, Eger és Miskolc mellett a legdrágább nagyváros a 450 forintos teherrel, pedig eddig 300 forinttal az olcsók közé tartozott. A győri költségvetés a mintegy 320 ezer vendégéjszaka után 143 millió forinttal gyarapodhat. Nem véletlen, hogy a kevésbé népszerű Békéscsaba, Szolnok, Salgótarján és Tatabánya viszonylag alacsony, mindössze 200 forintos adóval próbálja csalogatni a potenciális látogatókat.
A turisztikai szempontból releváns települések közül Siklós, Karcag és a Forma 1-es futamra érkező szurkolók miatt fontos Mogyoród is 440-450 forintos szintre emelt, de Sátoraljaújhely és Kazincbarcika is hozzányúlt a helyi rendelethez.

Az indoklások visszatérő eleme, hogy az idegenforgalmi adó nem érinti a helyieket, valamint az emberek nem úgy választanak várost nyaraláskor, hogy az idegenforgalmi adót böngészik. A KSH adatai szerint a kereskedelmi szálláshelyeken megszállt vendégek 2013-ban 7,2 milliárd forint idegenforgalmi adót fizettek.

Nincs jobb a Greshamnél

A TripAdvisor közönségdíját idén a Four Seasons Hotel Gresham Palota nyerte el. A budapesti szálloda a Travelers’ Choice 2015 európai ranglistáján első helyezést ért el, a világszintű megmérettetésben pedig a szintén rangos negyedik helyet érdemelte ki. A Széchenyi István téren található ötcsillagos luxusszálloda tavalyi 9. helyét cserélte most aranyéremre. Tavaly a luxushotelek teljesítménye javult a legnagyobb mértékben: ebben a kategóriában az egy kiadható szobára jutó szobaárbevétel növekedése Budapesten 17,9 százalék volt a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének trendriportja szerint.


Gyöngyös IFA
Kapcsolódó cikkek