Cégvilág

Az MVM Csoport tulajdonába került a Panrusgáz fele

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vételi opciójával élve 940 millió forintért megvásárolta a Panrusgáz Gázkereskedelmi Zrt. E.ON Csoport által birtokolt 50 százalékos részvénycsomagját - közölte a cég. A tranzakció zárásával egyidejűleg kinevezték az MVM Zrt. által a Társaság Igazgatóságába és Felügyelő Bizottságába delegált vezető tisztségviselőket.

Az E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeinek megvásárlásakor az MVM vételi opciót szerzett a Panrusgáz Zrt. az E.ON Ruhrgas International GmbH tulajdonában lévő részvénypakettjének megvételére. A tranzakció 2015. február 12-én sikeresen lezárult, az MVM Zrt. 940 millió forintért vásárolta meg a Társaság 50 százalékos tulajdonrészét megtestesítő 600 darab törzsrészvényét.

 A tulajdonszerzést követően megtartott Közgyűlésen tisztségviselők kinevezéséről született döntés. A Panrusgáz Zrt. Igazgatóságának tagja Baji Csaba, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója, Horváth Tibor, a Magyar Földgázkereskedő Zrt. igazgatóságának tagja, Králik Gábor, az MVM Zrt. földgázüzletági igazgatója, továbbá Szivek Norbert. A Panrusgáz Felügyelő Bizottságába választották Hartmann Pétert, az MVM Zrt. igazgatóságának tagját és Grmela Zoltánt, a Magyar Földgázkereskedő Zrt. vezető jogtanácsosát.

A Panrusgáz Gázkereskedelmi Zrt. 1994. október 1-én alakult, fő tevékenysége az oroszországi Gazpromtól származó földgáz értékesítése Magyarországon. A Társaság további részvényesei a Gazprom és a Centrex Hungária Zrt.

Panrusgáz MVM
Kapcsolódó cikkek