Cégvilág

Újabb ütés Simicskának? - Kevesebb standot építtetett az MT Zrt.

Számos nehézségbe ütközött az idei Utazás kiállítás megszervezése a Hungexpón, ugyanis a Magyar Turizmus (MT) Zrt. sok éves együttműködés után úgy döntött, hogy idén nem jelenik meg régiós standokkal, csak egy központi pavilonnal. Ennek az lett az eredménye, hogy például Hévíz és Hajdúszoboszló ebben az évben nem is vesz részt az eseményen. Hajdúszoboszlóval összefogva idén új eszközökkel érjük el a belföldi vendégeket, közvetlenül megszólítva őket ajánlatainkkal – közölte lapunkkal a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft.

Az elmúlt években gyakorlatilag a MT Zrt. szervezte meg és fizette a régiók megjelenését az ország legnagyobb turisztikai kiállításán: a tavalyi eseményen kilenc turisztikai régió 1400 négyzetméteren mutatkozott be.

A standokat akkor a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Kiállítás és Rendezvény Kft. építhette, miután megnyerte a MT Zrt. által kiírt közbeszerzést nettó 32,8 millió forintos ajánlattal. Összesen 10 standról volt szó, a szerződést Denéné Tóth Marianna, az MT Zrt. volt vezérigazgatója és Horgos Andrea, a Mahir ügyvezető igazgatója írta alá. A Mahir az elmúlt években gyakori nyertese volt a marketingcég közbeszerzéseinek, a kiállításszervezésre kiírt eljáráson is őt hirdették ki győztesnek, bruttó 750 millió forintos ajánlattal. A korábbi szerződések általában egy évre szóltak, a legutóbbi azonban 2013. novemberétől 2015. december 31-ig hatályos.

Az ügy előzménye, hogy csak szeptember végére sikerült tisztáznia a kormánynak, hogy ki és honnan irányítja majd a továbbiakban a turizmust. Feloldották a rendszer szembeötlő furcsaságát, ugyanis az idegenforgalom szabályozás szempontjából régebben is a gazdasági tárca fennhatósága alá tartozott, a marketingfeladatokat ellátó MT Zrt. felettese azonban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium volt. Tavaly ősztől már egy kézbe került a két terület: a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyeli az ágazat szakmai irányítását és a nemzeti marketingtevékenységet, itt dőlnek el a turizmust érintő uniós támogatást élvező fejlesztési kérdések is.

Nem zárható ki, hogy az Orbán–Simicska háború egyik frontja is az állami vállalat közelében húzódik. Az MT Zrt. jelenlegi vezetőjének, Faragó Péternek az elődjét, Denéné Tóth Mariannát ugyanis még a Simicskához közel állóként számon tartott Németh Lászlóné, volt nemzeti fejlesztési miniszter nevezte ki 2012 őszén.

Tavaly közel 30 ország 500 kiállítójának ajánlatai közül válogathattak a budapesti Utazás kiállítás látogatói, idén viszont csak 20 ország képviselteti magát, összesen 258 kiállítóval. Bécsben már januárban megtartották az utazási vásárt: ott csaknem 70 országból 700 kiállító vett részt. A budapesti kiállítás díszvendége idén Románia, ahol idén a szállodák all inclusive csomagjainak áfáját 24 százalékról 9 százalékra csökkentették.

Tavaly több mint 1,1 milliárd turista kelt útra a világban a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) legfrissebb jelentése szerint. Európában 2014-ben 588,4 millió nemzetközi turistaérkezést regisztráltak, 3,9 százalékkal többet, mint 2013-ban.

Orbán-Simicska Magyar Turizmus Zrt.
Kapcsolódó cikkek