Cégvilág

A Roszatom a minta az Arevánál

A francia Areva egyre veszteségesebb, 2003. óta egyetlen tendert sem nyert, és nem is elég integrált. "Bezzeg a Roszatom!" - mutat rá a francia gazdasági miniszter.

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernt állította a globálisan integrált és a világpiacon sikeresen terjeszkedő vállalat példájaként az ágazat francia szereplője, az Areva elé a francia gazdasági miniszter, áll az AtomenergiaInfo összefoglalójában.

Emmanuel Marcon azután nyilatkozott, hogy kiderült: az Areva hatalmas, a 2013-asnál tízszer nagyobb, 5,6 milliárd dolláros veszteséggel zárta a tavalyi évet. A 87 százalékban az állam tulajdonában lévő francia nukleáris vállalatcsoport 2003 óta nem nyert egyetlen atomerőmű-építési tenderen sem, és mindeddig nem tudta befejezni a finnországi Olkiluoto harmadik atomerőművi blokkjának tíz éve megkezdett építését.

A friss tervek szerint az Areva és az ugyancsak állami energetikai társaság, az Electricité de France (EdF) egyesítésével próbálnak javítani a versenyképességen. „Mélyreható átszervezést akarunk, szeretnénk új formát adni e két csoport történelmi partnerségének, hogy az mindkettejüknek a hasznára váljon” – idézte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség Marcont. A fő cél egy nagy és erős egyesülés létrehozása, ami lehetővé teszi a növekedést és a fejlődést, az exportot ezen a Franciaország számára stratégiai területen – mondta a Le Figaro napilapban megjelent interjúban a miniszter. Indoklásul hozzátette: „mivel néhány vetélytársunknál, például a Roszatomnál sokkal nagyobb az integráltság”.

Az orosz hírügynökség ehhez illusztrációként felidézte a Roszatom legfrissebb mutatóit, amelyek szerint a konszern külföldi megrendelés-állományának értéke 2014-ben, a történelmében először 100 milliárd dollár fölé nőtt (2013-ban még 74 milliárd volt), és csak tavaly húszról 27-re emelkedett azoknak a reaktorblokkoknak a száma, amelyek megépítése az orosz konszernre vár.

EdF Marcon Roszatom Areva
Kapcsolódó cikkek