Cégvilág

Ezek a megyék a legkockázatosabbak

Komárom-Esztergom a legbiztonságosabb, Szabolcs-Szatmár-Beregben a legnagyobb a kockázat.

Az elmúlt 12 hónap adatai alapján jelenleg 3,08 százalékos a magyar cégek bedőlési aránya (felszámolások és csődök cégszámhoz viszonyított aránya), azaz a Bisnode Bedőlési Index értéke. A cégek fizetésképtelenné válása azonban megyénként igen eltérő képet fest. A Komárom-Esztergom megyei vállalkozások mondhatók a legbiztonságosabbaknak, mivel ott a bedőlési arány csupán 1,37 százalékos. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye cégeivel kell a legkörültekintőbben üzletelni, mivel itt 4,41 százalék a cégek fizetésképtelenné válásának aránya, áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében.

A Bisnode elemzésében az elmúlt bő 3 évre vonatkozóan (2012-2015 első negyedévéig) vizsgálta az egyes közigazgatási egységekben székhellyel rendelkező vállalkozások helyzetét, fizetőképességét, fizetési szokásait és a cégszám alakulását.

Megyénként a cégek bedőlési aránya meglehetősen eltérő képet mutat: míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy év alatt 100-ból több mint 4 cég megy csődbe, addig Komárom-Esztergom megyében csupán 1. Az ország keleti, észak-keleti része még mindig az egyik legkockázatosabb régiónak mondható. Az elmúlt időszakban azonban a délnyugati országrész cégei is nagyobb arányban váltak fizetésképtelenné. Az észak-nyugati és a középső országrész cégeivel a legbiztonságosabb az üzletkötés.

Amennyiben az elmúlt három év megyénkénti bedőlési arányait vizsgáljuk, megállapíthatjuk, hogy üzletkötés szempontjából stabilan a legbiztonságosabbaknak Komárom-Esztergom és Pest megye cégei tekinthetők, ugyanis itt dőlnek be évek óta legkisebb arányban a vállalkozások. Voltak az elmúlt időszaknak „nyertes” területei is, ugyanis Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megye vállalkozásai a többi területhez képest lényegesen alacsonyabb kockázatúakká váltak. Baranya megyében viszont sajnálatos módon ellentétes folyamat ment végbe: míg a térség  2012-ben az 5. legkisebb bedőlési arányú területnek számított, mára a legkockázatosabbak egyikévé vált. A fővárosban meglehetősen hektikus a helyzet. A főváros vállalkozásai szerepeltek már nagyon jól, de nagyon rosszul is az éves bedőlési arány listán. Jelenleg a többi megyéhez képest inkább rossz passzban vannak, mivel nagy arányban szűnnek meg itt a vállalkozások.

bedőlés megye bisnode
Kapcsolódó cikkek